малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусно смути си пийни и имунитета подсили

Вкусно смути си пийни и имунитета подсили

Аз детето | 2023-01-26

Вкусно смути си пийни и имунитета подсили

Искате ли да сте болни? Що за въпрос, нали? Никой не иска, дори и това да значи да не ходите на училище или детска градина. Да сте здрави е далеч по-добре и да си ходите. Е, за да стане така сигурно знаете, че имаме едно нещо наречено имунна система, което е нашият щит срещу всички болести и вируси с които се срещаме всеки ден. Но за да може този щит да е здрав и да не се пропуква от лошите вируси и бактерии, трябва да се грижим за него. Спорт, повече хубава храна – ето това е, което му трябва. А когато има повече лоши болести както в момента, е хубаво да му помогнем и още малко. Как ли? С едно ето такова вкусно смути, което е пълно с витамини, помагащи на имунната система.

Ако скоро не сте пили нещо такова – точно сега е моментът.

Суперхраните зад нашето имуностимулиращо смути

Превъзходното хранене може да ви предпази от всяка настинка, която се появява тази зима. Понякога обаче вирусите нахлуват в живота дори и при най-доброто хранене. Затова имаме смути със супер храни, които не само могат да повишат защитата ви, но и да помогнат за по-бързото възстановяване, ако се разболеете!

Спанак

Зелените, цъфтящи зеленчуци, които включват зеле и броколи, се считат за кръстоцветни зеленчуци. Смесването на кръстоцветни зеленчуци в блендер за смути разрушава клетъчните стени, които предизвикват химическа реакция, за която е доказано, че има мощни имуностимулиращи ефекти. Проучванията показват, че те всъщност атакуват микроби, като например вируси. Ние използвахме спанак за нашето смути (защото кой иска смути с броколи).

Нар

Използвахме сок от нар за това смути, защото защитата, която осигурява е несравнима! Сокът и семената от нар имат антиоксидантни свойства. Проучвания през последното десетилетие показаха ползите от нара при лечението и превенцията на бактериални инфекции.

Горски плодове

Ярко оцветените плодове като малини, къпини и боровинки имат ползи, подобни на наровете.

Ленено семе

Ние използвахме ленени семена за нашето смути. Ленените семена имат невероятни ползи не само с омега 3 мастните киселини, но също така съдържат мощни имуностимулатори, наречени лигнани.

Манго

Мангото съдържа над 20 различни витамина и минерала, което ясно го квалифицира като суперхрана! Те са отличен източник на витамин С, който е известен с поддържането на здрава имунна система.

Другите супер храни, които не включихме в нашето смути (по обясними причини) са гъбите, чесъна и лука. Така че, не забравяйте да ги слагате в яденето за вечеря, за да може цялото семейство да се възползва от целия набор от имуностимулиращи супер храни!

А сега ето и продуктите за две порции силно смути:

  • 2 чаши спанак
  • 2 чаши сок от нар
  • 1 чаша смесени горски плодове, замразени
  • 1 чаша манго, замразено
  • 2 супени лъжици ленено семе, смляно

Прави се лесно, но по-малките от вас трябва да помолят за помощ:

Смесете всички съставки в мощен блендер до гладкост. Сервирайте!

По идея на www.superhealthykids.com

Опитайте и още от нашите полезни смутита:
Интересно гринч смути
Вълшебно петцветно смути
Освежаващо смути от Страната на чудесата
Смути-боул с ягоди и кисело мляко: апетитна и полезна закуска



Коментари
1 коментар

Теодора , 13 г.,

Публикувано на 07.02.2023

Имам въпрос, който може и да е малко странен, но все пак ще попитам:пишете, че смутито е за да засилим имунитета си, но дали е подходящо и когато сме болни?
От редакцията: Да, подходящо е и тогава.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град