малък готвач

Начало | малък готвач | Как да сварим яйцата така, че да ги обелим лесно и да останат цели?

Как да сварим яйцата така, че да ги обелим лесно и да останат цели?

Аз детето | 2023-02-10

Как да сварим яйцата така, че да ги обелим лесно и да останат цели?

Попитайте няколко готвачи как се варят яйца и ще получите десетина различни отговора. Но попитайте десетина готвачи как се белят варени яйца и ще получите разкази за разочарование. За храна, която изглежда толкова лесна (само яйца + вода!), варените яйца могат да бъдат крайно вбесяващи – особено когато става въпрос за белене. Особено неприятно е, когато обелите яйцата и накрая се оказва, че ви е останало само жълтъка и съвсем малко белтък, другия е останал по изхвърлената черупка. Достатъчно е да ви ядоса, дори и да не сте много гладни.

Най-добрият начин за приготвяне на лесно обелени твърдо сварени яйца (или рохки!) започва много преди да стигнете до обелването. Започва с яйцата, които избирате, как ги варите и как да ги третирате, след като таймерът (да, трябва да настроите таймер) покаже изтеклото време. За яйца със сварени жълтъци, нагласени по ваш вкус и перлен, гладък белтък, следвайте любимия ни метод за варене, описан тук:

1. Започнете със „стари яйца“

Пресните яйца ще бъдат по-трудни за белене – това е въпрос на техния специфичен химичен състав. Използвайте картонена кутия с малко по-стари яйца, като тези от магазина за хранителни стоки, когато варите. Можете да използвате студени яйца направо от хладилника или яйца на стайна температура. Някои твърдят, че използването на студени яйца може да доведе до напукване на черупките на яйцата поради термичен шок. Смятаме, че този начин си заслужава, защото спестявате времето, през което да ги чакате да достигнат стайна температура.

2. Пуснете яйцата във вряща вода.

Ако пуснете яйцата във вряща вода, те ще се белят по-лесно в сравнение с тези, които са били поставени в студена вода и след това сварявани. Освен това този метод позволява по-точно определяне на времето. Използвайте решетъчна лъжица, за да спуснете внимателно яйцата в горещата вода. След това намалете високата температура, за да поддържате леко къкрене, вместо да кипи, така че яйцата да не трополят в тенджерата. На този етап не е необходимо да добавяте сода за хляб, оцет или сол. Всички методи, които сте виждали, рекламиращи тези средства за лесно обелване на яйца, са просто измислица. Единственото нещо, което трябва да запомните, е да добавите достатъчно вода, така че яйцата да са напълно потопени.

3. Задайте време с таймер.

Настройването на кухненски таймер е задължително. Колко дълго да варите яйцата си зависи от степента на готовност, която искате. Задайте 7-минутно време за варене за яйца със стегнати белтъци и твърди, но лепкави жълтъци или общо 10 минути време за яйца, които са твърдо сварени. Ще ви трябва малко повече време, ако използвате изключително големи яйца.

4. Използвайте ледена баня.

Поставете наблизо голяма купа с ледена вода, след което прехвърлете в нея току-що сварените яйца веднага, щом чуете би-би-бип на таймера. Оставете вашите перфектни твърдо сварени яйца в студената вода, докато се охладят достатъчно, за 2-3 минути.

5. Обелете яйцата под вода.

Това отстранява лесно досадните черупки, които иначе се лепят по ръцете ви. Също така помага, ако счупите яйцата, докато са все още леко топли, в заобления край на всяко яйце, където ще намерите въздушния джоб, и обелете оттам. Ако все още имате проблеми, беленето на яйца под кран със студена течаща вода може да помогне на черупките да се отстранят веднага.

Съхранявайте необелени яйцата, които няма да използвате веднага – така ще издържат по-дълго! – и ги оставяйте в херметически затворен контейнер в хладилника до 1 седмица.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град