малък готвач
Занимателно и вкусно: направете си ванилов екстракт у дома
Кексът, палачинките, мъфините, че дори и някои солени тестени неща за хапване не са нищо без ванилията. Обикновено използваме едни малки пакетчета, но знаете ли, че екстрактът от ванилия е по-вкусен, по-ароматен, по-полезен... и по-скъп. Освен ако не си го направиш сам у дома. Да, това е напълно възможно и то само с две прости съставки и малко търпение. А и не е ли интересно?
Ако искате да опитате и вие ще ви трябват:
- Стъклена бутилка или буркан с плътно затваряща се капачка
- остър нож, за който ако не сте сигурни помолете за помощ
- 300 мл от някакъв вид алкохол, като например водка, ром, уиски или бърбън (спокойно, няма да го пиете, нито пък ще подейства лошо на кекса след това)
- 12 ванилени шушулки
Ето и какво да направите:
Използвайте остър нож, за да разделите ваниловите шушулки по средата, за да разкриете зърната вътре. Ако не можете сами, помолете за помощ, за да не стане от готвене „играчка-плачка“.
Добавете всичките си шушулки в шише (може и буркан), достатъчно висок, за да бъдат всички напълно покрити с алкохол. Добавете алкохол по ваш избор. Затворете плътно с капака. Разклатете няколко пъти, за да помогнете на зърната да пуснат аромат в алкохола.
Съхранявайте на тъмно и топло място. Ванилията ще е готова след 3 седмици, но може да я съхранявате и 6 месеца. Колкото по-дълго шушулките престоят в алкохола, толкова по-силен ще бъде екстрактът от ванилия.