малък готвач
Нещо сладко с ягодово сърце направи и любов подари
Искате ли този петък да подарите малко любов на най-близките си – на семейството, приятелите, а защо не и любимия преподавател! Ще си кажете, защо пък точно този петък? Е за незапознатите, скоро идва 14-ти февруари – Денят на св. Валентин. И макар този ден да не е традиционно български и да се смята най-вече за празник на влюбените двойки, ние смятаме, че няма нищо лошо всеки от вас да подари любов и на своето семейство или приятели. И няма нужда да направите нищо чак толкова трудоемко или скъпо, за да им подарите малко любов. В забързаното си ежедневие всички забравяме да правим подобни неща, така че 14-ти февруари е добър повод с който да се подсетим, че хората имат нужда и от любов. Така че сега ви предлагаме една лесна рецепта за един вкусен сладкиш с ягодово сърце, който ще се хареса на всеки. Почерпете с него момичето или момчето, което харесвате, родителите си, баба, дядо, а защо не и съучениците – никой няма да има против, защото всички обичаме нещо сладко и домашно приготвено от време на време.
Така че, ако сте сложили престилките, ето и необходимите продукти:
- 1 яйце
- 1 супена лъжица вода
- 1 пакет охладено бутертесто
- 6 супени лъжици ягодово сладко
- 3-4 големи ягоди
- 1 супена лъжица захар
Следвайте внимателно инструкциите и ще направите нещо наистина вкусно и красиво!
Измийте хубаво ягодите и отрежете малко от горната им част така че да махнете листата. След това ги нарежете на тънки филийки и ги поставете в чиния, за да ви е по-лесно.
Разстелете бутертестото върху подходяща маса, така че да може цялото да е разстлано. Помнете, че то трябва да е студено, но не и замразено, за да се получи. После го отрежете на правоъгълници – няма нужда да са идеални – давайте на око.
После намажете правоъгълниците бутертесто по средата с малко ягодово сладко, но през един. А върху сладкото по средата поставете и една филийка от нарязаните ягоди.
След това поставете отгоре ненамазаното парче бутертесто и леко натиснете по средата така, че ягодката да изпъкне.
С помощта на вилица натиснете по всички страни краищата на бутертестото така, че плънката да не излезе при печенето, а и да изглежда още по-красиво.
Така направете с цялото тесто, а след това постелете хартия за печене върху подходяща тава и наредете вътре сладкишите. Имайте предвид, че тестото леко ще се надуе, затова ги наредете на около 1-2 пръста разстояние едно от друго. Поръсете всяко с малко захар.
Разбийте яйцето с малко вода в купичка и намажете всяко сладкишче. Най-добре става с готварска четчица, но ако нямате и с пръсти също се получава, само преди това си измийте ръцете все пак.
Най-накрая поставете във фурната и печете на 180 градуса за около 20 минути или докато тестото се надуе и покафенее по краищата.
Със снимките помогна Джесика от thenovicechefblog.com