малък готвач
Топъл шоколад по мексикански за хладни мартенски дни
Стоплете се, когато Баба Марта е сърдита и ни носи хладко време с порция от този ароматен мексикански горещ шоколад! Той е богат и кремообразен с нотка канела и чили. Домашно приготвеният мексикански горещ шоколад е забавен обрат на класическия горещ шоколад. Тази традиционна мексиканска напитка се прави с шоколад, който обикновено е овкусен с канела и други подправки! За да го опитате, всичко, което трябва да направите, е да разтопите парченца млечен шоколад в тенджера, след което да добавите малко какао на прах, канела, чили (ако понасяте люто, но и без него става) и няколко други прости съставки. След като се смеси, става толкова гладко и кремообразно! Можете също така да добавите капка екстракт от ванилия или щипка морска сол, за да подобрите вкуса. Небето е границата, когато правите мексикански горещ шоколад у дома!
За 4 порции са ви необходими:
- 4 чаши прясно мляко, но може и да е бадемово, овесено или друг вид
- 1/4 чаша какао на прах
- 1/3 чаша захар
- 1 чаена лъжичка канела
- 1 чаена лъжичка ванилия
- съвсем малка щипка чили на прах
- 100 г млечен шоколад
- щипка сол
- щипка кайенски пипер, по желание
Ето и как се прави:
В тенджера на средно силен огън смесете млякото, какаото на прах, захарта, канелата, чилито на прах и парченцата млечен шоколад. Разбъркайте, за да се комбинират.
Докато сместа се загрява, продължете да бъркате, докато шоколадовите парченца се разтопят. Намалете котлона на най-слаба степен и оставете за 5 минути.
След това внимателно свалете от огъня и добавете ванилията. Сервирайте веднага и по желание прибавете маршмелоу, сметана, шоколадови пръчици.