малък готвач
Напукани сладки – не много красиви, но много вкусни
Трябва да си го признаем – причината поради която обичаме празниците не е само украсата и подаръците, но и вкуснотиите, които ще хапнем и които нямаме всеки ден. По магазините има толкова сладки, шоколади и какви ли не още интересни неща. Но знаете ли кое е още по-хубавото, да си ги направите сами и домът ви да ухае на празник. Е в повечето пъти, за да са красиви като в магазина трябва доста време и старание... Но сега ви предлагаме една рецепта за доста популярните напукани сладки. Те не са особено красиви на външен вид, но на вкус са прекрасни.
Направете ги и само като усетите миризмата, ще искате да ги излапате всичките, така че ето ви и необходимите продукти:
- 100 г меко масло (просто половин час преди да ги направите го извадете от хладилника и го оставете в стаята да омекне)
- 1 и половина чаена чаша захар
- половин чаена чаша кафява захар
- 4 яйца
- 2 пакетчета ванилия
- 2 и половина чаени чаши брашно
- 1 чаена чаша какао на прах
- 1 супена лъжица бакпулвер
- половин кафеена лъжичка сол
- 1 чаена чаша мини шоколадов чипс
- 2 чаени чаши пудра захар
Ето и как се правят:
Комбинирайте маслото и захарта в голяма купа. Най-добре използвайте електрически миксер, за да разбиете, докато стане светла и пухкава смес. Може и на ръка, но ще отнеме доста време. Добавете яйцата, едно по едно, като разбърквате, докато се смесят напълно. Добавете и ванилиите и разбъркайте.
В отделна купа със среден размер смесете заедно брашното, какаото на прах, бакпулвера и солта. Постепенно добавете сухите съставки към мокрите, докато се смесят напълно. Добавете и мини шоколадовия чипс. Покрийте купата с найлоново фолио и охладете поне 4 часа в хладилника или най-добре за цяла нощ.
След това загрейте фурната на 130 градуса. Накъсайте тестото на топки с големина на орех и оваляйте старателно в пудра захар. Поставете ги в тава за печене предварително постлана с хартия и печете сладките 12 минути. След това ги оставете да се охладят напълно преди да им се насладите.
Вървят страхотно с топло мляко или плодов чай.