малък готвач

Начало | малък готвач | Топ 7 на най-важните съвети, които всеки малък готвач да спазва

Топ 7 на най-важните съвети, които всеки малък готвач да спазва

Аз детето | 2023-03-22

Топ 7 на най-важните съвети, които всеки малък готвач да спазва

Да готвиш вкусни и невероятно изглеждащи ястия е умение, което не всеки притежава. Много възрастни така и не се научават, но има и такива неща в кухнята, които всеки трябва да може. И е хубаво да ги научи още като дете! Не само за да може като порасне да се оправя сам, но и за да може когато мама и татко ги няма вкъщи, също да се справя сам, без те да се притесняват, че ще стане инцидент. Затова събрахме за вас 7 от най-важните препоръки, които всеки малък (а и голям) готвач трябва да спазва. Така рецептите ви винаги ще се получават идеални. Даже по-добри от оригиналните!

Докато готвенето е забавно, безопасността е най-важната съставка за всяко успешно ястие. Ето няколко правила за безопасност в кухнята за деца, за да започнете:

Винаги искайте разрешение от възрастен, преди да готвите в кухнята

Това може да изглежда очевидно в началото, но когато се чувствате по-сигурни и независими в кухнята, може да забравите да питате понякога. Колкото и сладко да звучи да се справяте сами и да изненадвате семейството със закуска в събота или вечеря в сряда, трябва да помните, че възрастен трябва да присъства, за да се увери, че сте в безопасност, дори ако вършите всичко по правилата. Все пак нали знаете, че всеки главен готвач си има и помощници...

Мийте ръцете си

Малките ръце често носят големи микроби. Чистите ръце са толкова важни за безопасността на храните и трябва да бъдат първата стъпка, преди да докоснете храна или уред. Просто преди да готвите, спомнете си какво сте пипали и дали го искате в храната си.

Чистете след края на готвенето

Почистването на бъркотии, след като сте готвили най-малкото ще предотврати подхлъзване и падане. Да не говорим за пропускането на караницата... Освен това улеснява накрая да имате чиста кухня.

Използвайте кухненски ръкавици, за да държите и носите горещи предмети

Опитът да боравите с котлони, тенджери или уреди може да причини изгаряния или да изпуснете храна на пода. Кухненските ръкавици не са измислени случайно...

Първо помолете да ви научат как се ползва нож

Първо започнете с пластмасови ножове, след което минете на малки истински. Но задължително помолете мама, баба, или някой друг от семейството първо да ви научи на това. Вярваме, че да се научите как правилно да използвате нож е по-безопасно, отколкото да ви научат да не ползвате.

Не облизвайте всичко

Децата обичат да облизват ВСИЧКО… чинии, лъжици, пръстите си. За да сте сигурни, че не консумирате сурови съставки, които могат да ви разболеят, бъдете уверени, че в бъркалката от крема няма нещо сурово. А най-добре не облизвайте, все пак после ще си имате цяла порция за хапване.

Слушай, слушай, слушай съветите на възрастните

Знаем, че никое дете не обича това. Дори и и ние не обичаме, но понякога просто се налага. Възрастните все пак имат повече опит в готвенето и дават чудесни съвети за безопасност и за вкусни ястия.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град