малък готвач
Пухкави облачни яйца, както не сте ги вкусвали никога досега!
Варени за закуска, на омлет за обяд, бъркани или поширани, яйцата са една от най-полезните храни. Те съдържат необходимите витамини и минерали, които са от ключово значение за организма. Сигурно точно затова и има толкова, че и много повече рецепти за приготвянето им: от най-простото варене, до изискани омлети и сандвичи с течни жълтъци, които просто се топят в устата. Има обаче една рецепта, която доби популярност през последните години и децата много обичат! Тя се приготвя лесно, но е наистина оригинална и много вкусна. Освен това изглежда и много интересно! За закуска, обяд или вечеря – винаги е подходяща и дори полезна. Ето и как точно да си приготвите тези пухкави яйца!
Ще са ви необходими:
- 2 яйца
- щипка сол
- щипка червен пипер
- 4 супени лъжици лимонов сок
- 2 купички
- пластмасово шише от 500 мл
- хартия за печене
- тава
Ще ви покажем и лесен и необичаен начин по който да си ги приготвите!
Първо, за да е всичко готово постелете на дъното на тавата хартия за печене и я оставете настрани! След това в едната купичка счупете и двете яйца. Сега трябва да разделите жълтъците от белтъците! Чудите се как? Много лесно! Вземете пластмасовото шише и приближете гърлото му до жълтъка, след това го стиснете! Готово. Така направете и с двете яйца, а след това изсипете жълтъците в другата купичка. Те ще ви трябват за по-късно.
Следващата стъпка е да разбиете белтъците на сняг, за да са пухкави! Това става доста трудно, но не и ако следвате нашия странен, но ефективен съвет. При белтъците сложете щипка сол, щипка червен пипер и 4 супени лъжици лимонов сок! След това сипете белтъците в шишето, затворете хубаво с капачката и започнете да го тръскате. Така тръскайте и клатете, докато белтъците станат почти на сняг, но все още са леко течни. След това ги изсипете обратно в купичката и разбъркайте още малко, докато станат съвсем на сняг. Тоест не са течни!
След което е лесно: с помощта на лъжицата поставете малко белтък в тавичката за печене, а по средата и по един цял жълтък! И печете във фурната на 180 градуса за 8 минути. Това е всичко! По желание можете да поръсите готовите яйца с малко парченца шунка или пък пресен зелен лук! Пухкавите яйца можете да сложите и върху препечена филийка!
Вкусно и ефектно по всяко време на деня!
Вижте и още няколко вкусни яйчени рецепти:
Печени яйца с шунка за вкусна закуска
Сандвич с яйце и краставичка
Омлет за вкусна семейна закуска