малък готвач
6 вкусни и интересни глазури за козунак
Несъмнено главният герой на Великден, на закуска, обяд и вечеря е любимият на всички мек и уханен козунак. Традиционно у нас си го поръсваме с по-големи кристали захар и това е всичко. Смятаме обаче, че козунакът може да стане още по-вкусен макар и с не толкова традиционни украси. Но след като е „царят“ на великденската трапеза и „костюмът“ му трябва да е също толкова царствен. Затова днес ще ви предложим няколко вкусни и красиви глазури за козунак. Независимо дали ще си купите готов или ще си го направите у дома – стават прекрасно и за двата случая. Помнете обаче, че за някои може да ви трябва малко помощ от семейството!
Бяла глазура
Класическа глазура за сладкиши, която е идеална и за козунак. След втвърдяване глазурата става по-матова и се разпада малко при нарязване.
Ще ви трябват:
- 1 белтък
- 200 г пудра захар
- половин чаена лъжичка лимонов сок
- 3 чаени лъжици вода
Как се прави:
Разбийте с миксер белтъка, пудрата захар и лимоновия сок. Това ще отнеме около 5 минути. Може и на ръка, но ще е по-бавно и по-трудно. Трябва да получите бяла гъста кремообразна маса. Леко я разредете с вода до консистенцията на заквасена сметана. После намажете козунака и оставете няколко часа да стегне.
Захарна глазура
Захарното покритие ще бъде матово. Ако нанесете глазурата на тънък слой, тогава тя може да бъде леко полупрозрачна.
Ще ви трябват:
- 200 г захар
- 75 мл вода
- 1 чаена лъжичка лимонов сок
Как се прави:
Изсипете захарта в тенджера и покрийте с вода. Поставете на умерен огън и разбъркайте с бъркалка, докато захарта се разтвори напълно. След това варете за около още 5-6 минути. За да проверите готовността, загребете малко с лъжица и потопете в ледена вода. Ако сиропът се е навил на еластична топка, време е да се свали от котлона. Добавете лимонов сок към него и поставете в съд с ледена вода. При непрекъснато разбъркване охладете до топло състояние. След това извадете от водата и бъркайте поне 5 минути, докато побелее. Ако глазурата е твърде гъста и трудна за нанасяне, добавете малко топла вода. Намажете върху козунака и оставете да изстине напълно.
Глазура шоколад и ядки
Тук е пък съвсем лесно: течен шоколад и малко от любимите ви ядки. Намажете козунака с шоколад, колкото намерите за добре, но все пак не прекалявайте. Не искате да направите 5-сантиметров слой. След това просто отгоре поръсете с ядки и готово. Ако е необходимо можете да ги натрошите, за да не са много големи парчетата и това е.
Глазура с кондензирано мляко
Друг вариант за нелепкава и не напукваща се глазура. Тя се приготвя за минути.
Ще ви трябват:
- 4 супени лъжици прясно мляко
- 6 супени лъжици кондензирано мляко
- 2 чаени лъжички лимонов сок
Как се прави:
Смесете прясното, кондензираното мляко и лимоновия сок до гладкост. Масата трябва да е доста гъста. Намажете козунака и оставете да се втвърди за 3 часа.
Глазура от маршмелоу
Такава необичайна глазура перфектно запазва формата си, не се разлива надолу при нанасяне и не се разпада при рязане.
Ще ви трябват:
- 100 г маршмелоу
- 2 супени лъжици лимонов сок
- 1 супена лъжица олио
- 100 г пудра захар
Как се прави:
Поставете маршмелоу в тенджера, добавете 1 супена лъжица лимонов сок и олио. Сложете на умерен огън. Разбъркайте, докато масата стане хомогенна. Отстранете от котлона, добавете останалия сок и пудра захар и разбъркайте. Веднага намажете с глазурата и оставете за няколко часа да стегне.
Шоколадова глазура
Вкусна ароматна глазура само с две съставки. Бързо се втвърдява и не се рони при нарязване.
Ще ви трябват:
- 100 г черен шоколад
- 10 г масло
Как се прави:
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата. Разбъркайте старателно шоколада и маслото. Докато глазурата е още гореща, покрийте козунака с нея. Шоколадовата глазура ще се втвърди само за половин час.