малък готвач

Начало | малък готвач | Нещо интересно и вкусно за Великден: ароматен кекс панетоне

Нещо интересно и вкусно за Великден: ароматен кекс панетоне

Аз детето | 2022-04-15

Нещо интересно и вкусно за Великден: ароматен кекс панетоне

Невъзможно е да си представите италианската великденска трапеза без ароматния кекс (поне ние така го наричаме) панетоне. Както не можете да си представите и българската без козунак. Но защо тази година, вместо да купувате готов, да не си направите заедно със семейството италианската версия. Пухкава, ароматна и вкусна! Според официалната история за първи път този кекс или козунак е изпечен през 16 век по рецепта, която почти не се е променила оттогава. Така че запретнете ръкави, викнете семейството на помощ и си направете тази великденска вкуснотия.

Ще ви трябват:

  • 600 г брашно + допълнително за омесване
  • 150 г захар
  • 7 г суха мая
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • настъргана кора от 1 лимон
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 2 пакетчета ванилия
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 50 г мед
  • 3 яйца
  • 200 г меко масло
  • 150 г стафиди
  • 150 г сушени ягоди
  • може и други сушени плодове по избор
  • пудра захар за поръсване

Прави се лесно, просто следвайте рецептата:

Накиснете сушените плодове в хладка вода за половин час.

В голяма купа смесете пресятото брашно, захарта, солта, маята, настърганата кора от цитрусите и ванилията.

Затоплете млякото и разтворете в него меда.

В отделна купа разбийте яйцата и добавете млякото с мед в тях и леко разбъркайте.

Течните съставки се прибавят към сухите, като се замесва много меко тесто. В него по малко се добавя кравето масло. Омесва се добре докато се поеме от тестото.

Накрая към тестото се добавят сушените плодове. И внимателно се омесва още малко с ръка. Тестото се прехвърля в голям съд, намазан с мазнина и се оставя на топло място да втаса 3 часа. Тестото трябва да утрои обема си.

В тава за печене постелете хартия, а след това преместете втасалото тесто върху набрашнена повърхност. Не трябва да се меси много и не трябва да се добавя много брашно. Тестото се поставя в подготвената форма. Оставя се на топло място да втаса още един път за около 1 час.

Фурната се нагрява на 190°C. Пече се около 1 час и 30 минути. След като изключите фурната, оставете го малко да изстине и поръсете с пудра захар.

Вижте още:
Как празнуват Великден по света



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град