малък готвач
Нещо интересно и вкусно за Великден: ароматен кекс панетоне
Невъзможно е да си представите италианската великденска трапеза без ароматния кекс (поне ние така го наричаме) панетоне. Както не можете да си представите и българската без козунак. Но защо тази година, вместо да купувате готов, да не си направите заедно със семейството италианската версия. Пухкава, ароматна и вкусна! Според официалната история за първи път този кекс или козунак е изпечен през 16 век по рецепта, която почти не се е променила оттогава. Така че запретнете ръкави, викнете семейството на помощ и си направете тази великденска вкуснотия.
Ще ви трябват:
- 600 г брашно + допълнително за омесване
- 150 г захар
- 7 г суха мая
- 1/2 чаена лъжица сол
- настъргана кора от 1 лимон
- настъргана кора от 1 портокал
- 2 пакетчета ванилия
- 250 мл топло прясно мляко
- 50 г мед
- 3 яйца
- 200 г меко масло
- 150 г стафиди
- 150 г сушени ягоди
- може и други сушени плодове по избор
- пудра захар за поръсване
Прави се лесно, просто следвайте рецептата:
Накиснете сушените плодове в хладка вода за половин час.
В голяма купа смесете пресятото брашно, захарта, солта, маята, настърганата кора от цитрусите и ванилията.
Затоплете млякото и разтворете в него меда.
В отделна купа разбийте яйцата и добавете млякото с мед в тях и леко разбъркайте.
Течните съставки се прибавят към сухите, като се замесва много меко тесто. В него по малко се добавя кравето масло. Омесва се добре докато се поеме от тестото.
Накрая към тестото се добавят сушените плодове. И внимателно се омесва още малко с ръка. Тестото се прехвърля в голям съд, намазан с мазнина и се оставя на топло място да втаса 3 часа. Тестото трябва да утрои обема си.
В тава за печене постелете хартия, а след това преместете втасалото тесто върху набрашнена повърхност. Не трябва да се меси много и не трябва да се добавя много брашно. Тестото се поставя в подготвената форма. Оставя се на топло място да втаса още един път за около 1 час.
Фурната се нагрява на 190°C. Пече се около 1 час и 30 минути. След като изключите фурната, оставете го малко да изстине и поръсете с пудра захар.
Вижте още:
Как празнуват Великден по света