малък готвач
Ягодов бургер си направи и вкусно си хапни!
Обичате ли бургери? Но какво ще кажете не за такива с кюфте, сос и домати, а доста по-различни и сладки! Не, не говорим и за онези странни бургери, които някои хора правят от понички и вътре слагат кюфтетата. Говорим за истински сладки и интересни бургери! Нашите ягодови бургери са най-добрият десерт. Направете ги за закуска (е не всяка сутрин) или за десерт след вечеря. Това е лек, сладък, вкусен десерт, идеален за пролетно или лятно време. Цялото семейство ще хареса тези интересни ягодови бургери. Те са лесни и толкова вкусни!
Тази рецепта има 3 вкусни части – сладкиш, ягодов пълнеж и бита сметана. Комбинирани заедно, те правят възхитително вкусно трио. Ето как да ги направите.
Ще ви трябват:
- 2 чаши универсално брашно
- 3 супени лъжици захар
- 1 и 1/2 супени лъжици бакпулвер
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 50 г масло
- 2 и 1/4 чаша сметана (можете да я замените и с кисело мляко, пак е вкусно, но не толкова пухкаво)
- 6 чаши пресни ягоди
- 3/4 чаша захар
- 3/4 чаша вода
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- прясна мента за украса
Ето и как да ги направите:
Разбъркайте брашното, 2 супени лъжици захар, бакпулвера и солта в купа.
С вилица или нож за сладкиши направете маслото на малки парчета. Но внимавайте! И добавете към купата с брашното.
Разбъркайте 1 до 1 1/2 чаши сметана в първата купа (достатъчно, така че тестото да се държи заедно и да е меко, но не лепкаво).
Върху набрашнена повърхност омесете леко тесто няколко пъти, за да оформите топка.
С ръка натиснете тестото така, че да получите нещо като форма за пица.
Увийте тестото в найлоново фолио; приберете в хладилник поне за 15 минути.
След това извадете, като внимавате да не се скъса тестото и с помощта на кръгла форма за сладки или чаша изрежете от тестото кръгове.
Поставете кръговете на един ред върху застлана с хартия за печене тава и печете 15-20 минути на 180 градуса или до златисто.
В тенджера задушете 3 чаши нарязани ягоди с 3/4 чаша захар и 3/4 чаша вода. Гответе и оставете да къкри, докато плънката стане гъста и наподобяваща сладко – (около 10 минути). Ще разберете, че е готово, ако потопите лъжица в тенджерата и сместа полепне по нея. Тогава дръпнете леко от котлона и оставете да изстине напълно.
Разбийте 3/4 чаша сметана с ванилия и 1 супена лъжица захар, докато се образуват меки върхове. (Или ако искате да спестите време, бита сметана от готово шише също върши работа)!
За да сглобите ягодовите бургери, направете следното: Поставете 3 кръгчета изпечено тесто на всяка от 4 чинии. (Да, с това количество ще направите ягодови бургери за 4 човека.) Отгоре намажете с варените почти на сладко ягоди, бита сметана и малко нарязани ягоди, като равномерно разделите съставките. Поставете още 2 кръгчета тесто отгоре; добавете още бита сметана, резени пресни ягоди и няколко листа прясна мента.
Това е, изглеждат вкусно, нали?