малък готвач
Вкусни и пухкави великденски миникозуначета
Наближава един от най-големите православни празници – Великден. И едно от основните ястия на празничната трапеза на този ден, разбира се, ще бъдат козунаците. Със сигурност очаквате този момент с нетърпение. Когато мама и баба ще омесят козунак или пък ще купят готов, който по принцип е не по-малко вкусен. Но какво ще кажете за нещо по-вкусно, по-пухкаво и по-забавно? Да направите едни вкусни и пухкави миникозуначета. За всеки по едно или две. Най-хубавото е, че можете и да ги украсите не само като ги поръсите със захар, а и като кексчета ако решите. Ето и самата рецепта!
За 5 миникозуначета ще ви трябват:
- 500 г брашно
- 50 г суха мая
- 5 яйца
- 100 г захар
- 1 чаена чаша прясно мляко
- 300 г масло
- 6 супени лъжици пудра захар
- щипка сол
- 150 г стафиди
- 2 пакетчета ванилия
- 2 супени лъжици олио
Пригответе си и дълбока и голяма купа, еднократни формички за печене на кексчета (алуминиеви), бъркалка, тава и още 2-3 по-малки купи.
Звучи трудно, но ако следвате стъпките точно ще ви се получи много пухкаво и много вкусно!
1. Затоплете прясното мляко! Най-добре в микровълновата, но съвсем леко, (само за секунди) не да е вряло и сипете 1 чаена лъжичка захар. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори, а след това сложете и маята и пак разбъркайте. Оставете настрани засега. Но не пропускайте тази стъпка, много е важна, иначе накрая няма да получите козунак, а блат за пица.
2. Разделете белтъците от жълтъците. Белтъците оставете в купа, ще ви трябват после, а жълтъците смесете с останалата захар, като пак бъркате докато се разтвори, а след това добавяте и млякото с маята и пак разбърквате, докато се смесят хубаво.
3. В друга купа добавете маслото, което е хубаво да е оставено на стайна температура да омекне, а също прибавете и още 1 чаена чаша прясно мляко, 1 чаена чаша брашно, ванилията, щипка сол и пак разбъркайте добре.
4. Замесете тесто, като постепенно добавяте останалото брашно.
5. Поставете тестото във висока тенджера, намажете повърхността му с растително масло, покрийте с кърпа или одеяло и поставете на топло място. Оставете тестото да втаса два пъти за около 1 час, като всеки път го вадите, месите малко и мажете с олио.
6. След като втаса втория път, оформете кръгла питка и разнесете стафидите по цялата повърхност, след това съберете пак тестото на топка и го помесете още малко.
7. Разделете тестото на порции от около 100 г, оформете на топки, поставете във формички за мъфини, които пък поставете в тава за печене, покрийте с кърпа и оставете пак да втасат за 40 минути.
8. Поставете формичките във фурна, загрята до 180 ° и печете 30 минути.
9. След като извадите от фурната не бързайте да изваждате и миникозуначетата от формичките. Даже може направо да ги поднесете в тях, като могат да бъдат украсени със захарна глазура (разбийте белтъците с пудра захар и полейте отгоре), нарязани ядки, цветни сладкарски поръски или каквото друго ви харесва.