малък готвач
Сладоледено моти – летен десерт, любим на японските деца
Каква жега само, нали? Може би докато сте навън и играете весело не я усещате, но в момента в който се приберете веднага ви се иска студена вода, защо не сок с лед или пък един вкусен сладолед! Ммм... прекрасно! Но знаете ли кое е още по-прекрасно! Имаме за вас едно интересно предложение. Защо не си приготвите сладоледено моти? Не знаете какво е това? Традиционен японски десерт за горещи дни, който децата обожават и дори си го приготвят сами! Само си представете: топки сладолед, увити в тънко тесто от оризово брашно. Идеален за горещи дни! А ето как и вие също да си го приготвите!
Ще ви трябват:
- 240 г от любимия ви сладолед
- 160 г оризово брашно
- 60 г захар
- 225 мл вода
- 80 г царевично нишесте
- по желание вземете и боя за храна с любимия ви цвят
Ето и как точно да си го приготвите:
Вземете по-голяма чиния и я покрийте с хартия за печене! След това върху нея разпределете сладоледа на топки! Ако нямате специална лъжица, се получава и с две супени! Просто взимате сладолед в едната лъжица и го прехвърляте в другата и в първата няколко пъти, докато не стане на топка. Приберете чинията във фризера.
В дълбока купа, безопасна за използване в микровълнова, смесете оризовото брашно, захарта и водата, докато получите лепкаво тесто.
Покрийте купата със стреч фолио и направете няколко дупки с клечка за зъби. След това поставете купата в микровълновата за 1 минута на максимална мощност.
Внимателно извадете и разбъркайте тестото, за да отстраните всички бучки. Пуснете пак в микровълновата за още 1 минута.
След като извадите добавете няколко капки или пък щипка (ако е на прах) боя за храна по желание, ако искате десертът да има цвят и разбъркайте, за да се разпредели равномерно боята.
Покрийте отново с найлоново фолио, направете пак дупки и отново на максимална мощност, но този път за 30 секунди. А ако не сте слагали боя, само поставете пак за 30 секунди.
Извадете, изчакайте тестото да изстине и го поставете в тава предварително постлана с хартия за печене.
Разточете тестото на тънък слой или пък просто го натискайте с длан, докато не се получи тънък слой. Докато правите това поръсете леко с нишесте от двете страни, за да не залепне.
Сложете разточеното тесто в хладилника за 30 минути. След това изрежете от него кръг като използвате специална форма или обикновена чаша.
Поставете топка сладолед в центъра на всеки кръг. Завийте и стиснете здраво краищата на тестото, като ги направите заоблени.
Увийте всяка топка в прозрачно фолио и я поставете във фризера за поне 2 часа.
Оставете десерта на стайна температура за 5-10 минути преди сервиране.
Знаем, че изглежда сложно, но ако следвате стъпките е много лесно!