малък готвач
Хрупкав и здравословен – направете си чипс в микровълновата
Обичате ли чипс? Естествено, кое дете (а и много възрастни) не обичат! Но сигурно не ви го дават често, а и вие сами се опитвате да се въздържате от него, защото той е известен като „junk food“, което сами знаете, че не е добро за вас. Но пък чипсът е така вкусен, нали? Е, сега ще ви изненадаме, като ви кажем, че освен това може да бъде и хрупкав и здравословен. Как ли? Като си го направите сами, при това бързо – в микровълновата.
Само внимавайте и помолете някого да ви помогне за нарязването на картофите – другото е лесно. Ето какво точно ще ви трябва!
- 10 пресни картофа – те са малки и много добри за случая, но ако нямате и 2-3 големи ще станат
- сол
- за повече вкус можете да добавите и любими подправки / червен пипер, чесън на прах или друго, което харесвате.
Ето и как се приготвя:
Измийте добре картофите. Ама наистина хубаво, защото няма да ги белите, а никой не иска чипс с пръст, нали? Най-лесно е ако вземете чиста гъба и ги измиете с нея, все едно миете съдове, но само с вода.
След това ги нарежете на много тънко. Най-лесно става с картофобелачка. Все едно белите картофите, но всъщност ще се получат тънки филийки. Най-добре е да помолите някого за тази част.
После ги поставете върху кухненска хартия и ги попийте. Това е важно. Накрая постелете хартия за печене върху подходяща чиния за микровълнова. Поръсете картофите със сол и други подправки, ако сте избрали такива. Важно е картофите да не са много натрупани един върху друг, за да се изпекат.
Накрая печете чипса за 2 минути на поне 800 вата. Важно е също така да не ги вадите веднага след като фурната приключи. Хем ще са горещи, хем може чипсът да се овлажни и да омекне. Така че после изчакайте още пет минути.
Това е! Хрупкаво, вкусно и по-полезно от купешкото!