малък готвач
Апетитни пица хапки без тесто
Всяко дете... Какво говорим... Всеки човек, малък или голям обича пица! Тя отдавна не е просто типично американско или типично италианско ястие. Пицата е част от всяка култура по света, приготвя се във всяка страна и всеки град и всички я обичаме. Същото обаче определено не може да се каже за тиквичките, нали? Сещате се – онези големи зелени зеленчуци, които най-често ядем пържени. Не ги харесвате особено, нали? Доста деца са така, а тиквичките всъщност са много вкусни и полезни. Особено ако ги направиш на малки пица хапки. Вместо тесто, тиквички!? Дали изобщо ще се получи!? О, повярвайте! Получава се и то много вкусно.
Ето как да си направите и вие!
Ще са ви необходими:
- 1-2 тиквички
- 1 чаша настърган кашкавал
- топено сирене
- 1 домат или 1 чаша доматено пюре
- 2 супени лъжици зехтин
- любимия колбас
- щипка сол
- свеж босилек по желание
Пригответе си също:
- дъска за рязане
- нож
- тава за печене
- хартия за печене
Първото, което трябва да направите е да нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина около един два пръста. О, не чакайте! Първо трябва да ги измиете, а след това да ги нарежете. Тиквички се режат малко трудно, така че внимавайте, а ако не сте чак толкова умели с ножа помолете за помощ.
След това постелете хартия за печене в тавичка, а върху нея кръгчетата тиквички. Посолете всяка тиквичка с малко сол и поръсете с малко зехтин. Поставете във фурната и печете за 10 минути. После внимателно извадете тавичката, като използвате ръкохватки или отново – помолете за помощ, защото ще е горещо.
Върху всяко кръгче тиквичка поставете предварително нарязан домат или пък намажете с доматен сос, парченце топено сирене, от любимия си колбас и поръсете с настърган кашкавал. След това отново върнете във фурната за още 10 минути. Най-накрая по желание поръсете с накъсан свеж босилек.
Това е! Вижте колко апетитно изглежда! Гарантираме, че и най-големият нелюбител на тиквичките след тази рецепта ще реши, че не са чак толкова лоши.
Али Котето, 12 г.,
Публикувано на 08.08.2019
На колко градуса да ги печем? А може ли да го направим по същия начин, само че с тесто за пица?
От редакцията: На 180, може, но трябва да се пече малко повече време, за да не е сурово тестото.