Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Учени създадоха 3D принтер с размерите на монета

Учени създадоха 3D принтер с размерите на монета

Аз детето | 2024-06-13

Учени създадоха 3D принтер с размерите на монета

Екип от изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) и Тексаския университет в Остин обяви голямо постижение в разработването на мобилни 3D принтери. Те успяха да създадат компактен работещ прототип на 3D принтер с размерите на монета. Според учените това развитие напълно променя представата за това какъв трябва да бъде 3D принтерът. Ако по-рано това бяха обемисти устройства, които заемаха много място на масата, сега говорим за компактна преносима джаджа.

Ключов компонент на изобретението е специален фотонен чип, който няма движещи се части, но вместо това разчита на набор от малки оптични антени, за да контролира лъчите светлина. Чипът се нагрява с помощта на компактни модулатори, след което се използва електрическо поле за регулиране на прецизността на лъчите за максимален детайлен печат. Друг ключов елемент е използването на уникална фотополимерна смола, която се втвърдява при излагане на светлина. Химиците са избрали оптималния състав и концентрация на веществата, които осигуряват „дълъг срок на годност и бързо втвърдяване“ при излагане на светлинни лъчи. Това направи възможно отпечатването на 2D обекти само за секунди.

Екипът планира да използва същите принципи, за да създаде 3D принтер, който ще работи със светлочувствителна смола и ще позволява отпечатване на сложни триизмерни модели с едно преминаване. Според Йелена Нотарос, един от авторите на изследователския екип, се планира в близко бъдеще да се демонстрира работата на това устройство. „Тази система напълно предефинира какво е 3D принтер. Това вече не е огромна кутия, поставена на стойка, а нещо много преносимо. Чудя се какви нови приложения биха могли да бъдат създадени в резултат на това и как индустрията за 3D печат може да се промени в световен мащаб“, казва Нотарос.

Благодарение на компактния си размер и иновативна технология, новите 3D принтери ще имат още повече приложения, като например позволяват на лекарите да създават персонализирани компоненти за медицинско оборудване и на инженерите бързо да създават прототипи на проекти на работната площадка. Освен това такива принтери ще станат по-достъпни за масовия потребител. Учените се надяват скоро да завършат разработката и да пуснат това устройство на пазара.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град