Растения и животни

Начало | Растения и животни | Животно, което прилича едновременно на жираф и на зебра? Да – има такова и е единственото в рода си

Животно, което прилича едновременно на жираф и на зебра? Да – има такова и е единственото в рода си

Аз детето | 2024-02-12

Животно, което прилича едновременно на жираф и на зебра? Да – има такова и е единственото в рода си

Преди да ви разкажем за едно уникално животно, какво ще кажете за една гатанка? Какво е черно-бяло и червено навсякъде? Знаете ли отговора? Това е зебра със слънчево изгаряне! Добре, още една... какво е черно-бяло и има братовчед жираф? Сещате ли се? Отговорът е животно, за което много хора не са чували. Но не се притеснявайте, ние ще ви разкажем за него, за да не сте като тези хора. Сега ще си поговорим за окапи!

На пръв поглед може да си помислите, че окапито е роднина на зебрата. Това е така, защото краката му са на черни и бели ивици. Въпреки това, това рядко животно е най-тясно свързано със своя братовчед с дълга шия, жирафа. Но окапи нямат дълги вратове. Те също не са толкова високи, колкото жирафите. Напълно пораснали, възрастните окапи са високи около 152 сантиметра и тежат до 350 килограма.

Защо окапито няма дълъг врат като жирафите? Двете животни живеят в много различни среди. Докато жирафите се нуждаят от дългите си крака и шии, за да им помогнат да достигнат храна от високите дървета в саваната, храната на окапито е много по-близо до земята. Всички окапи в света живеят в един и същи регион. Ще ги намерите в тропическите гори на Демократична република Конго (ДРК). В тези гъсти гори окапи не трябва да достигат толкова високо за храната си. Те ядат листа от близките клони, както и паднали листа и клонки от земята.

Ако искате сами да видите окапи, най-добре е да посетите зоопарка. В дивата природа окапи са много срамежливи. Те гледат веднага да се скрият, когато чуят да идват хора, а козината им ги маскира много добре в тропическите гори. Тъмните им тела трудно се виждат при слаба светлина, а раираните им крака често се сливат със светлината, която блести през клоните на дърветата. Всъщност окапито са толкова добри в криенето, че остават незабелязани от учените до 1901 г. Дори хората, местни в тропическите гори на ДРК, рядко забелязват окапи, въпреки че понякога случайно ги хващат в ловни капани. Това прави много трудно за учените да измерват популацията на окапи. В момента те изчисляват, че са около 4500.

Въпреки това оцветяването на животните им помага да се намерят едно друго. Всъщност техните ивици понякога се наричат „следвайте ме ивици“. Това е така, защото се смята, че помагат на младите окапи да следват майките си през гъстите тропически гори. И подобните на зебра ивици не са единствената интересна характеристика на окапи. Освен това имат уникални уши, които могат да се движат независимо едно от друго. Това помага на окапи да слушат за звуци, идващи от различни посоки едновременно. Мъжките окапи също имат къси рога на главите си. Женските окапи имат малки подутини на главите си, подобно на жирафите.

Окапи са посочени като застрашени видове поради малобройната им популация. Усилията за защита на техните местообитания и увеличаване на популацията в зоологическите градини обаче дават много надежда за този рядък вид. Рядък, защото окапи е преживен чифтокопитен бозайник от семейство Жирафови и единствен представител на рода си.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град