Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как кактусите живеят без вода?

Как кактусите живеят без вода?

Аз детето | 2023-07-28

Как кактусите живеят без вода?

Когато мислите за пустинята, какво ви идва наум? Може би си представяте сух, прашен пейзаж, може би обширни участъци от безплоден сух пясък. Разбира се, вероятно има още една картина, която ще изскочи в мозъка ви. За какво говорим? Кактусът, разбира се! Всеки игрален или анимационен филм, развиващ се в пустинята, винаги включва кактус. Често го представят като високо, зелено, бодливо растение, което успява да оцелее в пустинната жега без вода. Въпреки това, всъщност има над 2000 различни вида кактуси в света.

Някои кактуси са високи, зелени и бодливи като тези, които може би сте виждали във игрални или анимационни филми. Това често са специфичен вид кактус, наречен сагуаро кактус. Много кактуси обаче са много по-малки и съществуват в различни цветове и форми. Кактусите са родом от Америка и могат да бъдат намерени от южния край на Южна Америка до западна Канада в Северна Америка. Те обикновено живеят в райони, които са относително сухи. Много кактуси виреят в райони, които са изключително сухи, като пустинята Атакама - едно от най-сухите места на Земята. Както всички живи същества, кактусите се нуждаят от вода, за да оцелеят. Предвид районите, в които живеят обаче, водата често е оскъдна. За да компенсират, кактусите са развили специални способности, които им позволяват да пестят водата, която получават и да не им е чак толкова необходима.

Например, бодлите на кактусите всъщност са силно модифицирани листа. Шиповете предпазват кактусите от животни, които ядат растения, а също така помагат за намаляване на загубата на вода, като ограничават въздушния поток в близост до кактуса. Повечето кактуси имат широки, но плитки коренови системи, които им позволяват да усвояват всякакви валежи, които могат да паднат на това място. Специализираните стъбла позволяват на кактусите да съхраняват вода за дълго време, тъй като валежите в пустините, където растат кактуси, обикновено са редки.

Почти не е за вярване, но напълно пораснал кактус сагуаро може да попие и съхрани до 200 литра вода по време на силен дъжд! Много пътешественици в пустинята са научили, че при спешни случаи такъв кактус може да спаси живота на човек, който е останал без вода.

В пустините има и още интересни растения, научете и за тях ето тук!

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град