Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо делфините са бозайници, а не риби?

Защо делфините са бозайници, а не риби?

Аз детето | 2024-02-26

Защо делфините са бозайници, а не риби?

Знаете ли какво е общото между котките, делфините и вас? Има такова и то е, че сте бозайници! И ако се замислите, ще откриете, че може и да имате общо с котките – те се грижат за малките си, както и майка ви за вас, малките си играят и правят бели, точно както и вие. А и много хора имат за домашни любимци котки и кучета... но делфините... Как така ще са бозайници като нас, след като са риби и живеят под водата и плуват като риби? Защо делфините са бозайници, а не риби?

Много просто – името бозайник идва от наличието на млечни жлези. И така, основната характеристика на бозайниците е, че имат млечни жлези, за да произвеждат мляко за потомството си. Млечните жлези са органи в торса на женските бозайници, които произвеждат и отделят мляко (кърма). Ето как бозайниците хранят бебетата си. Делфините, китовете и другите морски бозайници отделят мляко, което е гъсто като кисело мляко или паста за зъби. Това улеснява бебетата им да се хранят под вода.

Има три други черти, които бозайниците споделят – с някои изключения. Първо, бозайниците са топлокръвни. Това означава, че произвеждаме топлина, за да поддържаме температурата в телата си много по-висока от тази на околната среда. За да останат топли в студена вода, делфините и другите китове имат слой мазнина, за да задържат топлината, която произвеждат. Така например голите къртици са бозайници, които се държат повече като хладнокръвни животни. Те не могат да поддържат стабилна вътрешната си телесна температура. Така че те остават топли, като се преместват в по-топли тунели и се сгушват заедно. Второ, бозайниците имат козина или коса. Но делфините нямат козина, ще си кажете вие. Да, но делфинчетата се раждат с няколко мустачки около устата. Океанските делфини губят мустаците си, докато растат. Речните делфини пазят мустаците си и ги използват като пипала, за да намират пътя си в мътни води.

Трето, бозайниците раждат живи малки. Делфините и другите китове раждат бебетата си под водата и след това им помагат да изплуват до повърхността, за да поемат първата си глътка въздух, защото трябва да дишат въздух, както и хората. Тоест бозайниците не снасят яйца. Но не казвайте това за птицечовка или ехидна. Те принадлежат към група бозайници, наречени монотреми. Те снасят меки, кожести яйца, които обграждат техните бебета Отделно има и живораждащи риби, които не са бозайници, например гупите.

Големият въпрос е: защо има толкова много бозайници, които нарушават правилата за бозайниците? Това е така, защото природата не е създала тези класификации. Хората са! Всъщност хората са създали цял клон на науката за сортиране на живите същества в групи — наречен таксономия. В таксономията всички родове и видове, в които поставяме живите организми, са за наше удобство. Но животните не са еволюирали в перфектни отделни родове, които използваме и затова понякога не съвпадат напълно с действителните видове. Сортирането на нещата е само една от многото очарователни странности, които карат хората да се открояват в морето от бозайници.

Прочетете и още нещо интересно за делфините:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град