Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо птиците не ги убива токов удар, когато кацат на жиците?

Защо птиците не ги убива токов удар, когато кацат на жиците?

Аз детето | 2023-08-04

Защо птиците не ги убива токов удар, когато кацат на жиците?

Това, което виждате на снимката е класическата представа за лястовиците на всеки от нас. Особено когато се събират, за да отлетят към по-топла страна за зимата. Още от малки ни учат, че докато се събира ятото, то е кацнало на някоя жица на електропровод и се изчакват едни други, докато се съберат всички. Между другото това правят и други птици като гълъбите. Не, не отлитането на юг, а стоенето върху жица. Следващия път погледнете към някоя жица и ще ги видите. Ние в София много често се натъкваме на такава гледка. Като цяло птиците обичат да почиват там, особено през зимата. Някои електропроводи отделят малко топлина, така че това е добро място за птиците да се сгушат заедно и да останат на топло. Но като ги гледаш, няма как да не се запиташ не ги ли е страх... Все пак ние дори съвсем малко да докоснем жицата (хипотетично – не го правете) ще ни хване ток. Те как успяват да кацат там, да не би да имат някаква специална защита!

Ами... не точно! Понякога птиците биват убити от електрически ток по електропроводи. Но това няма да се случи, ако птицата докосне само едната жица – и не докосне други жици или стълба в същото време. Електропроводите пренасят електричество. За да разберем как работи това, трябва да поговорим за атомите. Всичко в света е направено от атоми. Въздухът, водата, птицата, стояща на електропровода. Дори ние и вие. Атомите са основните градивни елементи за всичко.

Атомите са изградени от три вида частици: протони, неутрони и електрони. Протоните и неутроните се „слепват“ в средата на атома. Електроните се носят около външната страна на атома. Електроните по-близо до средата се придържат към атома. Но електроните по-далеч не са толкова силно свързани. Електрическите централи използват магнити, за да извличат електрони и да ги изпращат през електропроводи. Те се „стичат“ по електропровода към домовете на хората. Това е електричество.

В земята също има електрони. Електроните в електропровода и електроните в земята се стремят да се съберат. Но това не е възможно, освен ако им осигурите път, по който да могат да протекат. Всичко, което поставите между електропровода и земята, осигурява път. Големите стълбове по които са сложени огромните дебели жици, са заровени дълбоко в земята. Ако този полюс докосне електропровода, това може да е път за събиране на електрони. Но енергийните компании не позволяват стълбът да докосне жиците, като инсталират изолатори. Те са направени от стъкло, керамика или някакъв друг материал, през който електроните не могат да преминават лесно. Те прекъсват пътя, така че електроните да не се движат по стълба и към земята. Ето защо една птица може безопасно да стои на жицата.

Всички електрони остават в електропровода. Но ако една птица протегне криле и докосне едновременно стълба и жицата, тя прави връзка между двете. Електроните ще преминат през тялото на птицата – известно също като токов удар. Това не се случва много често, защото енергийните компании проектират оборудването си така, че да минимизират авариите. Понякога те дори изграждат платформи за гнездене, за да осигурят на птиците безопасно и уютно място, далеч от всякакви електрически опасности.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град