Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как спят конете?

Как спят конете?

Аз детето | 2023-08-16

Как спят конете?

Какво правите, когато наближи времето за лягане и наистина ви се спи? Може би стоите в средата на стаята си и заспивате? Разбира се, че не! Отивате в леглото и отпускате главата си на хубава, мека възглавница. Представяте ли си да спите прав? Това може да е доста опасно, не мислите ли? Но точно това правят някои животни, като конете! Тъй като конете понякога стават плячка (колкото и да не ви се вярва) те не обичат да спят легнали на земята. Поради правия си гръб конете не могат да се изправят бързо. Ако хищник се приближи до спящ кон, докато той лежи, конят може да не успее да стане достатъчно бързо, за да избяга. Благодарение на интересните си крака обаче, конят може да „заключи“ коленете си и да заспи изправен – без да падне! Страхът на коня от хищници също го кара да спи през деня.

Но това, че конят може да заспи изправен, не означава, че никога не ляга. Понякога конете подремват легнали през деня. Това дава възможност на краката им да си починат. В слънчев ден може да видите коне, изпънати в полето, радващи се на слънчева светлина. Когато видите група легнали коне, може също да забележите един кон изправен, пазещ останалите и следейки за натрапници.

Много хора не са свикнали да виждат легнали коне. Така например конната полиция, особено в слънчеви дни – когато конете са най-склонни да легнат за дрямка, получават многобройни обаждания от загрижени хора, минаващи покрай тях или по-скоро покрай животните им, за които смятат, че са мъртви. Разбира се, тези коне просто си почиват през лятото!

Опитайте нещо интересно по въпроса:

  • Следващия път, когато сте наистина изморени и сте готови да си легнете, опитайте да се изправите до леглото си или до стената. Можете ли да заспите в изправено положение? Защо мислите, че хората не са предназначени да спят в изправено положение? Споделете мислите си с приятел или член на семейството.
  • Конете често спят прави от страх от хищници. Сещате ли се за стратегии, които конете биха могли да използват, за да се предпазят от хищници? Какви други неща биха могли да направят, за да си починат по-добре и да се освободят от стреса и тревогите, които причиняват хищниците? Опитайте се да измислите поне пет неща, които конете могат да направят, за да се предпазят от хищници.

И разбира се споделете и с нас в коментарите!

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град