Растения и животни

Начало | Растения и животни | Колко часа спят котките?

Колко часа спят котките?

Аз детето | 2024-06-10

Колко часа спят котките?

Котките са едни от тези животни, които сякаш винаги спят през деня. Те могат да играят в една минута, а в следващата да мързелуват на дивана, със затворени очи, задрямващи в щастлив сън. Котките водят напълно различен начин на живот от хората и моделите им на сън са насочени така, че да съответстват на този начин на живот и техните естествено вродени инстинкти. Котките обикновено прекарват около 14 часа на ден в сън. Те прекарват толкова много време в сън като начин да запазят енергията си, за да правят това, което котките правят най-добре, а това е да ловуват и да се нахвърлят върху плячката си.

Дебненето и ловуването изискват много енергия, а сънят помага на котките да спестят тази енергия, когато имат най-голяма нужда от нея. Имайте предвид, че не целият им сън е дълбок сън. През повечето време ги виждате със затворени очи и изглеждат като в дълбок сън, но те просто дремят. Много хора казват, че котките спят с едно отворено око поради инстинкта си да са готови да се нахвърлят върху всичко, което ги заплашва. Въпреки че има истина в това, те физически нямат едно отворено око. Те спят с повишено чувство на съзнание, което означава, че повече дремят, отколкото спят.

Ако някога сте чували котката си да обикаля из къщата късно през нощта и сте се чудили какво прави тази луда котка в тези часове, това е, защото тогава са най-активни. Те стават най-активни привечер и на зазоряване, когато инстинктът им за лов и търсене на плячка се задейства. Тъй като техният инстинкт е да ловуват през нощта, точно като котките в дивата природа, те спят по-голямата част от деня. Котенцата имат подобни модели на сън като възрастните котки, но поради бързо растящите им тела, те се нуждаят от около 2-3 допълнителни часа сън на ден. Когато пораснат, те ще започнат да имат същия модел на сън като възрастните котки.

Тъй като 14 часа сън е средната продължителност за здрава възрастна котка, ако забележите, че котката ви спи повече или за екстремни периоди от време, винаги е добра идея котката ви да бъде прегледана от лекар. Болестите, наред с други проблеми, могат да причинят нужда от повече сън и това трябва да се провери.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град