Растения и животни

Начало | Растения и животни | Наистина ли ламите плюят?

Наистина ли ламите плюят?

Аз детето | 2024-03-22

Наистина ли ламите плюят?

Аз съм роднина на камилата, но нямам гърбица. Някои хора смятат също, че имам лоши обноски, защото понякога плюя. Кой съм аз? Лама, разбира се! Думата „лама“ всъщност е перуанска дума, която испанците превеждат като „овца“ и включват в собствения си език.

Ламите са родом от Южна Америка. Вместо да живеят в дивата природа, ламите са домашни животни, използвани от жителите на Андите за пренасяне на тежки товари. Ламите са били използвани като товарни животни по този начин от хиляди години. В неравния терен на Андите ламите могат да пренасят тежки товари на дълги разстояния всеки ден. Не е необичайно да видите големи стада от стотици лами, които транспортират стоки през планините.

Ламите ядат трева и други растения. Подобно на своята роднина – камилата, те също могат да оцелеят с малко вода. Това ги прави идеални работни животни. Те обаче осигуряват много повече от мускули. Ламите произвеждат вълна, която хората тъкат в дрехи, килими и дори въжета. Когато ламите умрат, някои хора ядат месото им за храна и правят дрехи от кожите им. Днес ламите могат да бъдат намерени и на много други места по света. Например в Съединените щати може да намерите лами, отглеждани като домашни любимци или като работни животни във ферми. Вълната от лама често се добива в САЩ за направата на различни специални дрехи. Ламите могат да се използват и като животни пазачи за защита на овце и кози от койоти и други хищници.

Ламите могат да бъдат добри животни, които децата да обучават и да се грижат за тях, тъй като те рядко хапят или ритат. Но какво да кажем за плюенето? Както се оказа, ламите обикновено не плюят по хората. Ламите се плюят една друга от време на време. Това е техният начин да изразят раздразнение или недоволство от други лами. Ламите, които плюят по хората, вероятно са били отгледани от хора и не са прекарвали много време около други лами. Когато това се случи, те се отнасят към хората точно както към другите лами. Ако обучите добре лама и ѝ отделите време с други лами, тя обикновено няма да плюе по хората, освен ако не бъде малтретирана. Всъщност добре обучените лами обикновено са много дружелюбни и почтителни животни.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град