Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо птиците пеят най-много рано сутрин?

Защо птиците пеят най-много рано сутрин?

Аз детето | 2024-06-29

Защо птиците пеят най-много рано сутрин?

Обичаме да седим на балкона или да излизаме навън рано сутрин, а вие? Докато повечето хора все още не са излезли навън... Тишина, спокойствие, няма коли, няма отворени магазини. Всичко е по-приятно и тихо... е, с изключение на птиците! Те чуруликат като полудели. Всяка издава своя звук все едно ще е за последно! Но защо, след като ще имат още цял ден да си пеят на воля? Ако ви е интересно четете по-надолу и ще разберете!

Птиците пеят сутрин, за да кажат на другите птици, че тяхната територия все още им принадлежи. Сутрешното време обикновено е малко по-спокойно, особено във ветровитите райони. И така, това е добър момент да изпълните песента си и тази песен потенциално да пътува малко по-далеч. Територията на една птица е областта, която птицата ще защитава от други птици. Както врабчето може да има територия, пълна с добри места за гнездене и много семена и горски плодове за ядене. Ако друго врабче се появи на тази територия, първата птица ще го прогони, така че то няма да вземе ресурсите. Но това врабче също ще има своя територия. Това е по-голяма зона, където птицата може да търси храна или да се мотае – но тя няма да защити това пространство. Знаем това, защото учените следват птиците и картографират техните територии и обиталища.

Сутрешната песен на птица може да бъде предупреждение за други птици, които може да искат да се промъкнат на тяхната територия. Може да бъде и покана за женски птици, които търсят добро място за гнездене. Учените смятат, че птиците различават смисъла на песните въз основа на техните гласове или техните характеристики на изпълнение. Може да има разлики в тялото на една птица – като клюна или мускулите на гърлото – които правят песента ѝ различна от песента на друга птица. Но песента също така излъчва информация за територията на птицата. Ако една птица може да пее дълго време, това означава, че има много семена и плодове, които да ѝ дават енергия. Женска птица, която търси добро място за отглеждане на пилета, може да хареса това.

Птици, които вече са свързани една с друга, също пеят заедно. Това се нарича дует. Ето как двойките птици гарантират, че връзката им е стабилна. Също така птици като кардиналите общуват помежду си, когато едната птица е в гнездото, а другата е навън, за да търси храна. Има една птица – кафявоглавата неразделка – която използва песен, за да защити връзката си. Ако мъжка птица е част от двойка, но продължава да пее, за да привлече други партньори, женската птица ще заглуши песента му. Тя ще пее супер силно, така че другите птици да не могат да го чуят. Оказва се, че не знаем толкова много за женските птици и техните песни. Това е едно нещо, което учените се опитват да разберат сега – като следват и записват женски птици, за да разкрият как и защо пеят.

Прочетете още интересни неща за птиците:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град