Растения и животни

Начало | Растения и животни | Как чуват рибите?

Как чуват рибите?

Аз детето | 2023-10-16

Как чуват рибите?

Имате ли домашен любимец? А какъв е той? Куче? Котка? Знаете ли, че половината от хората по света, които имат домашен любимец, имат рибки? Те може да не тичат из къщата, да не издават звуци, но са красиви и не по-малко умни. Ние например имаме златна рибка, много красива, която ни познава. Когато се доближим до аквариума и тя се доближава до нас, обича да яде мухи, когато ѝ хванем. Да не говорим за клипчетата в интернет на златни рибки, които се галят като кучета. Има такива – потърсете! Това, което обаче не обичат рибките е да им се чука по аквариума. Много хора смятат, че след като те не чуват почти нищо, когато се потопят под вода това се отнася и за рибите. Но не е точно така!

Всъщност някога задавали ли сте си въпроса как и дали изобщо рибите чуват нещо под водата? Време е да получите отговор, дори и да не сте! Четете по-долу и ще разберете!

Слуховата система на рибата включва сетивни клетки във вътрешното ухо и в линия по външната страна на тялото и главата на рибата. Някои риби също използват плувния си мехур, за да имат супер слух. Много хора не осъзнават, че рибите имат уши, макар да не са като нашите, те имат вътрешно ухо, което изглежда малко по-различно от нашето.

Вашето външно ухо... е знаете как изглежда. То ви помага да чувате звуци от въздуха. Но звуците, които рибите чуват, пътуват през водата. И така, ушите на рибите са под кожата им. Три плътни части има в ухото на рибата – наречени отолити или ушни камъни. Те са направени от калциев карбонат точно като костите. Под тези ушни камъчета има сетивни клетки, наречени космени клетки. Те всъщност не са коса. Просто изглеждат като кичури коса под микроскоп. Космените клетки изпращат електрически сигнали до мозъка на рибата.

Звукът се движи през водата и в тялото на рибата като вибрация. Вибрацията удря ушните камъни и ги кара да се движат. Докато се движат, космените клетки под ушните камъни се огъват. Когато се огъват, те изпращат електрически сигнали към мозъка. Мозъкът използва този сигнал, за да разбере какъв звук чува и откъде идва звукът. Рибите също имат космени клетки от външната страна на тялото си. Те са около главата и очите на рибата. Те образуват дълга редица надолу по страната на рибата, наречена странична линия. Космените клетки на страничната линия са като пипала. Докато рибата плува, водата може да огъне тези космени клетки. Това изпраща сигнал до мозъка на рибата – точно както правят космените клетки в ушите им. Страничната линия помага на рибите да плуват в ято. Освен това им помага да открият плячка или хищници.

Някои риби чуват много добре благодарение на плувния си мехур. Това е нещо като балон с газ в средата на тялото на рибата. Помага на рибата да плава или да потъва в зависимост от това колко газ има вътре в него. Ето как рибата се движи нагоре или надолу във водата. Някои риби имат връзка между плувния си мехур и ушите си. За тях плавателният мехур усилва звуковите вибрации, които удрят ушните камъчета. Може би затова чукането по аквариума притеснява толкова много рибките.

Можем да защитим нашите приятели рибки, като внимаваме за звуците, създадени от човека, които чуват в аквариума и в дивата природа. Мисленето за това как влияем на други животни и екосистеми ни помага и на самите нас да живеем по-добре.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град