малък готвач
Козунаци като зайци или зайци като козунаци
Какво е Великден без козунак? Ами не е същото! За нас агнешкото и всички други подобни храни могат спокойно да бъдат пропуснати, но малко козунак и няколко боядисани яйца са задължителната великденска закуска! А знаете ли как тя може да стане още по-интересна? Като направите козунаци като зайци или зайци като козунаци беше? Както и да е, великденският козунак така ще е още по-интересен, и също толкова вкусен. Вижте рецептата и ще разберете сами!
Ще са ви необходими:
- 120 милилитра вода, топла
- 1 чаена лъжичка активна суха мая
- 250 грама брашно
- 50 грама захар
- 1/4 чаена лъжичка сол
- 2 големи яйца
- 25 грама масло, на стайна температура
- разтопен шоколад
- шепа стафиди
Ето и как се правят:
Изсипете маята върху топлата вода, в чаша или купичка разбира се, разбъркайте леко и оставете настрани. В дълбока купа, може на ръка, а може и с миксер, ако знаете как, разбъркайте заедно брашното, захарта и солта. Разбийте едното яйце и го сложете в сместа с маята, след което добавете към сухите съставки. Добавете и стафидите. Използвайте дървена лъжица, за да разбъркате, докато стане на топка и след това бъркайте още, или пък направо месете с ръце, докато тестото се отдели чисто от страните. Добавете маслото със стайна температура и продължете да месите около 10 минути.
Вземете парче тесто с размерите на топка за голф и го разтеглете между пръстите и палците си. Ако можете да го разтегнете, без тестото да се разкъса е готово. Прехвърлете в чиста купа и покрийте с фолио. Поставете на топло място и оставете да втаса, докато се удвои, около 1 час.
Вземете тестото и го извадете върху леко набрашнена повърхност. Надупчете леко с пръст, след което разделете на 2, като едната част е малко по-голяма от другата. По-голямата топка разделете на 8 – това ще бъдат лицата. Разделете по-малката топка на 16 – това ще бъдат ушите. Покрийте хлабаво с фолио, за да не изсъхнат.
Омесете всяка част от тестото, разделено на 8 хубаво и накрая ги оформете на топки. Поставете върху тава, покрита с хартия за печене, много добре разделени, тъй като ще бухнат. Покрийте с фолио, докато оформяте ушите от останалите 16 части. Тях пък разточете на леки продълговати форми и подпъхнете под направените топки от двете страни. Уверете се, че всичко е покрито с фолио и отново оставете да втаса за 1 час.
Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете козуначетата с разбито 1 яйце преди печене, ако желаете. Печете за 15 минути или до златистокафяво. Оставете да изстинат напълно, след това използвайте разтопен шоколад, за да направите малки кръгчета за очите и един хикс за останалата част от муцунката.
А сега остава да ги снимате и да им се насладите!
Вижте още: