малък готвач
Не толкова трудна рецепта за класически козунак със сушени плодове и орехи
Класическите козунаци се приготвят от първокласно брашно с пресована или суха мая. Захарта за тестото трябва да е фина, а жълтъците да са светли. Така печивото ще се окаже богато, меко, с красив златист цвят. Понякога към тестото се добавят ванилин или ванилова захар, индийско орехче, портокалова кора или канела. С тях козунакът ще бъде още по-уханен. Дояде ли ви се вече? Тогава ви даваме една класическа рецепта, не е от най-лесните, но с много време и малко старание става чуден козунак.
За него ще ви трябват:
- 25 г сушени плодове;
- 60 г орехи;
- 175 мл прясно мляко;
- 10 г суха мая;
- 200 г захар;
- 900 г брашно;
- 3 яйца;
- Още 2 жълтъка;
- 1 пакет ванилия;
- Щипка сол;
- 100 г краве масло;
- 60 г растително масло.
Ето и как се приготвя:
Сухите плодове се заливат с вряща вода и се оставят за 20 минути. Накълцайте ядките. Млякото се загрява. Смесете маята с една супена лъжица захар и налейте малко мляко. Добавете 2 супени лъжици брашно и разбъркайте. Покрийте със стреч фолио и оставете за 15-20 минути.
Нарежете големите сушени плодове на парчета с големината на стафиди. В отделна купа разбийте 3 яйца и 2 жълтъка. Добавете останалата захар, ванилията и щипка сол. Разбийте още 5-6 минути. Смесете шупналата мая с останалото мляко. Сипете 400 г пресято брашно и разбъркайте. Когато тестото започне да се събира, добавете разбитите яйца и разтопеното масло. Разбъркайте всичко отново.
Сега добавете останалото брашно, за да направите тестото малко по-гъсто, отколкото за палачинки. Изсипете растително масло, разбъркайте и оставете тестото на топло място. Когато тестото се увеличи няколко пъти, сложете го на масата и месете няколко минути, като намажете ръцете си с растително масло. Намажете голяма дълбока купа с масло и поставете тестото в нея. Добавете ядки и сушени плодове и смесете. Оставете тестото на топло място за 30-60 минути.
Напълнете формите за козунаци с тесто наполовина и сложете за 15 минути във фурната, предварително загрята до 50 градуса. След това увеличете температурата на 180 градуса и печете за 30 минути. Проверете готовността с клечка за зъби: тя трябва да остане суха, когато я вкарате и извадите от тестото.
Поръсете козунака с малко вода и поръсете с нарязани ядки и сушени плодове, малко захар.
Вижте още: