зоокът

Начало | зоокът | За първи път у нас: двойка броненосци радват посетителите в бургаския зоопарк

За първи път у нас: двойка броненосци радват посетителите в бургаския зоопарк

Аз детето | 2024-04-04

За първи път у нас: двойка броненосци радват посетителите в бургаския зоопарк

Двойка броненосци са най-новите обитатели на бургаския зоопарк, съобщава БНТ. Животните са пристигнали от зоологическа градина в Европа. Артър и София са двойка броненосци на година и половина. Те са първите животни от този вид у нас.

Броненосците са сложни за отглеждане, тъй като се нуждаят от специфична храна, определена температура и влажност на въздуха. Те са плацентни бозайници, които притежават жилава вкостенена броня. Тя е изградена от множество еластични пояси, които поради своята разтегливост улесняват придвижването на животните.

Специфичното при броненосците е, че те раждат по 2 или 4 малки, които винаги са от един и същи пол. Появяват се на бял свят с мека броня, която само след няколко часа се втвърдява и превръща в здрав щит. Дължината на различните видове броненосци е от 15 сантиметра до метър и половина заедно с опашката. А ноктите са най-силното им оръжие. С тях те могат лесно да изкопаят дупки и в най-здравия термитник, защото термитите са им любима храна.

Освен това броненосецът е единственият бозайник с непостоянен брой зъби. Те са слаби, без корен и броят им се колебае до 100. Даже при различните индивиди от един и същ вид броят на зъбите никога не е еднакъв.

Още интересни факти за новите обитатели можете да прочетете тук, а също и тук!

Снимка: Зоопарк БургасКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град