зоокът

Начало | зоокът | Пет съвета, които ще ви помогнат да направите котката си живееща на закрито по-щастлива

Пет съвета, които ще ви помогнат да направите котката си живееща на закрито по-щастлива

Аз детето | 2024-05-20

Пет съвета, които ще ви помогнат да направите котката си живееща на закрито по-щастлива

Домашните котки, отглеждани на закрито, живеят по-дълго и по-здравословно от котките на открито. Котките на открито обаче намират много начини да се забавляват, докато котка на закрито може да бъде щастлива и забавлявана доста по-трудно. За щастие, малко въображение и креативност ще помогнат на „вътрешната“ ви котка. Ако търсите малко вдъхновение, за да започнете, вижте тези пет основни съвета, за да направите вашата котка на закрито по-щастлива.

1. Направете станция за наблюдение на птици

Дори ако вашата котка на закрито не може да се отдаде на страстта си за дебнене и лов на птици, тя пак може да получи голямо удоволствие от наблюдаването им. Помогнете на любовта ѝ към всички малки, пернати и чуруликащи неща, като вземете съвета на nwf.org и създадете станция за наблюдение на птици. Достатъчно лесно е да се направи – просто поставете котешко легло на прозореца и след това поставете хранилка за птици точно пред прозореца. Дивата природа навън ще бъде в безопасност, но вашата котка все пак ще получи часове удоволствие от гледането. Ако се интересувате толкова много от крилатите създания, колкото и от косматите, ще се радвате да научите, че според едно изследване поставянето на хранилка близо до прозорец може значително да намали смъртността на птиците поради удари на птици по прозорците. Така че, поддържайки котката си щастлива, вие също ще дадете своя принос за опазването на местната дива природа.

2. Развеселете ги с коча билка

Котешката билка може да няма ефект върху хората, но ефектът ѝ върху котките е забележителен. Растението съдържа масло, наречено непеталактон. Когато котките се търкат, дъвчат или вдишват коча билка, те получават голяма доза непеталактон, който продължава да действа като естествен котешки феромон. Неговите ефекти са безвредни и временни, но докато траят, вашата котка ще получи... интересни усещания. Опитайте да поръсите малко от изсушените листа от котешка билка върху мека играчка. Можете дори да получите специални играчки от котешка билка, които идват в комплект с вътрешно саше, опаковано с билката. Гледането на това как котката ви преминава от отегчена и сънлива към жужаща топка от енергия, след като е усетила това нещо, е също толкова забавно за нас да гледаме, колкото и за тях.

3. Превърнете ги в телевизионно пристрастени

Ако си мислите, че само хората обичат да се излежават пред телевизора, помислете отново. Както отбелязва expressnews.com, не всички котки реагират на телевизия, но ако откриете, че вашата го прави, забавлението ѝ ще бъде лесно. Просто пуснете видеоклип на птици и катерици в YouTube, поставете котката си пред екрана, след което се върнете два часа по-късно, за да я намерите все още зашеметена. Само не забравяйте, че твърде много време пред екрана е също толкова лошо за котките, колкото и за децата. Опитайте се да балансирате времето им пред телевизора с много игри и дейности.

4. Насърчавайте естествените им инстинкти

Котка, на която е позволено да се движи свободно на открито, ще прекарва много време в точене на ноктите си в стволовете на дърветата и стълбовете на лампите. Това, че котката ви не излиза извън входната врата, не означава, че не можете да ѝ позволите да се отдаде на същите естествени инстинкти. Приспособленията за драскане са евтини, широко достъпни и осигуряват на вашата котка много забавление, да не говорим за много облекчаване на стреса. Някои котки няма да се нуждаят от насърчение, за да острят ноктите си; други може да се наложи да бъдат научени как да го използват. След като инсталирате стълба за драскане, напръскайте го с малко котешки феромони, преди да започнете сами да го драскате. След като ви видят какво правите, те бързо ще схванат и сами ще започнат да се опитват. Освен че помагат за предпазване на вашите мебели от следи от нокти, като им предоставят безопасна алтернатива, стълбовете за драскане са и чудесен начин за упражнения за домашни котки: инвестирайте в няколко такива пособия с достатъчно голяма височина, за да позволите на котката ви да се изпъне докрай.

5. Отделете време за игра

Уморената котка е щастлива котка. Въпреки че котките естествено спят през голяма част от деня, те ще се възползват от много забавления и игри през няколкото минути между дремките. Опитайте се да прекарвате поне 10 минути на ден в игра с котката си. Не е нужно да е сложно: преследването на топка от смачкано домакинско фолио наоколо ще бъде достатъчно забавно за повечето котки. Ако искате да увеличите забавлението, catswillplay.com има някои страхотни съвети за игри, включително:

  • Котешки лабиринт – Създайте лабиринт с кутии или картонени плоскости или просто пренаредете столове или други масивни мебели. След като настроите лабиринта, използвайте пръчка за закачка или мишка с дистанционно управление, за да насърчите котката си да започне да изследва. За да увеличите забавлението, опитайте да поставите малки лакомства в лабиринта.
  • Котешки хокей – Ако вашата котка обича да удря разни неща с лапа, тя ще полудее за игра на хокей. Задвижете нещата, като намерите подходящ предмет, или кутия от котешка храна, в която да поставите нещо, което да дрънка и я затворите, са добри варианти). Седнете на пода и плъзнете предмета през стаята (ако имате килими, това няма да работи – плочките са най-добри, но и дървото върши работа). След като котката ви чуе звука, тя ще зареже всичко, което прави, за да дойде и да играе.

Прочетете и още няколко полезни съвета за котките:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град