зоокът

Начало | зоокът | Как да изберем най-добрата храна за кучето си

Как да изберем най-добрата храна за кучето си

Аз детето | 2024-02-13

Как да изберем най-добрата храна за кучето си

Знаете ли колко марки храни за кучета има? Ние също не знаем, защото са безбройно много и всяка една се рекламира като най-добрата за четириногия ви приятел! Но дали наистина е така? Означава ли това, че можете да отидете в зоомагазина и да грабнете първата храна за кучета, която видите? Не съвсем! Преминаването през избори за намиране на марка храна за кучета, която да е здравословна, достъпна и привлекателна за вашия домашен любимец, често е разочароващо. Затова с опитни гледачи на кучета съставихме няколко съвета, за да ви помогнем да стесните избора си и да намерите най-добрата храна за вашия най-добър приятел.

Какво прави храната за кучета „добра“?

Повечето хора хранят кучетата си със суха или консервирана мокра храна. Тези преработени храни може да не ви ухаят апетитно, но съдържат всички хранителни вещества, от които кучетата се нуждаят, за да са здрави. Качествените комерсиални храни за кучета са силно регулирани и са преминали строги тестове от ветеринарни специалисти. И така, какво точно има в тези храни за кучета?

Кучетата, за разлика от други животни, не са само месоядни. Докато месото съставлява по-голямата част от диетата им, домашните кучета също могат да извличат хранителни вещества от зърнени храни, плодове и зеленчуци. Тези немесни храни не са просто „ей така, когато няма нищо друго“. Те са ценен източник на основни витамини, минерали и фибри. Добрата храна за кучета ще съдържа месо, зеленчуци, зърнени храни и плодове. Най-добрите храни за кучета съдържат висококачествени съставки, които са подходящи за храносмилателната система на вашето куче.

Какво трябва да съдържа храната за любимеца ви?

Най-добрата храна за вашия кучешки другар в живота трябва да отговаря на неговите хранителни нужди. Докато повечето търговски марки храна за кучета са специално формулирани с поне минималните хранителни изисквания за кучета, важно е да запомните, че не всяко куче има точно същите хранителни нужди. Тези животни изискват широк спектър от хранителни вещества в различни количества през целия си живот. Трябва да запомните, че хранителните нужди на малкото кученце са различни от тези на по-голямото. Затова ако не сте сигурни в разликите в хранителните нужди между малкото и по-възрастното куче, просто купувайте готова храна, като обръщате внимание на етикета. Вече на почти всички храни е отбелязано за каква възраст са подходящи, а често и за каква порода.

Митове и дезинформация за храната за кучета

Трябва да знаете също така, че в интернет има много митове за храна за кучета и дезинформация. Много добронамерени личности изказват твърдения за храненето на кучетата, без да ги подкрепят с научни доказателства. Затова помнете, че когато четете нещо (дори и този текст) никога не боли да бъдете леко скептични. Ако звучи твърде добре, за да е истина, вероятно е така. Така например също като при хората много стопани смятат, че кучето им има „непоносимост към глутен“. Но помнете, че това се доказва само след тестове от ветеринарен лекар. За останалите кучета зърната всъщност са източник на полезни хранителни вещества. Качествените животински странични продукти също са питателни, макар много хора да твърдят обратното. Те включват месо от органи и вътрешности, които често съдържат повече хранителни вещества отколкото така нареченото „истинско месо“. Разбира се, когато говорим за произведени от специалисти храни. Не хранете кучето си с варени уши от прасе или нещо подобно сами, особено ако е някаква специална порода и е купено от зоомагазин. И пак ще ви кажем – не се колебайте да обсъдите с ветеринаря си притесненията си относно храната на вашето куче – това е част от работата им.

Как да четем етикета за храна за кучета

Един от начините да различите добрата кучешка храна от лошата е да прочетете етикета. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, тъй като етикетите могат да бъдат трудно четими, както поради малкия шрифт, така и защото често не разбираме какво съдържа храната, която ние самите ядем. Затова ще ви кажем кои са основните неща за които да следите! На етикетите на истинската полезна кучешка храна задължително са упоменати:

  • Наименование на продукта
  • Нето тегло на продукта
  • Име и адрес на производителя
  • Списък на съставките
  • За кои животни е подходяща храната, както и за конкретен вид (порода или пък възраст)
  • Насоки за хранене – колко пъти на ден или какво количество

Накрая запомнете!

Най-добрата храна за вашето куче в крайна сметка зависи от вас. Като собственик вие сте този, който вижда кучето си редовно. Ако вашето куче произвежда здраво, здравословно изпражнение, активно е и има здравословен апетит, тогава кучешката ви храна вероятно е идеалната за него. Запомнете, че за кучета и котки, ветеринарният лекар е ценен и отделяйте поне един ден два пъти месечно, за да го посетите с четириногия си приятел. Тези хора знаят повече за храненето на домашните любимци от обикновения собственик и освен това имат достъп до изследвания и ресурси, които собствениците нямат, а имат и опит с много и различни породи. Един ветеринарен лекар може да ви помогне да стесните възможностите за избор на храна (или дори да ви каже конкретна) и трябва да бъде повече от щастлив да ви помогне да намерите отговорите на вашите въпроси относно храната на вашето куче.

Прочетете и научете и още няколко полезни или интересни неща за най-добрия приятел на човека:
Това са те: 10-те най-умни породи кучета в света – част втора
Плодовете, които са строго разрешени за вашето куче
Тринадесет удивителни неща за вашето куче, които не знаете
5 неща, които да спрете да правите, за да не разстройвате или обиждате кучето си
Четири изненадващи действия, с които кучето казва „Обичам те!“



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град