зоокът

Начало | зоокът | Как да предпазите домашните любимци от токсични растения

Как да предпазите домашните любимци от токсични растения

Аз детето | 2024-06-18

Как да предпазите домашните любимци от токсични растения

Докато хората не ядат стайни растения и рядко хапват храсти или нещо зелено от разходката навън, вашите домашни любимци вероятно го правят. Ето защо трябва да сте наистина, наистина сигурни, че вашият домашен любимец няма да се опита да похапне растения, които може да са токсични – и се оказва, че много растения са. Така че как да предпазим любимото си животинче от подобна лоша съдба? Ето няколко съвета!

Използвайте приложения за идентифициране на растения

Повечето хора не знаят името на всяко растение в дома си (а какво остава навън), но приложение за идентификация на растение ще ви помогне. Направете снимка и накарайте приложението да я идентифицира. Някои от тези приложения също ще ви кажат дали растенията са токсични за домашни любимци. Rover има нова база данни с възможност за търсене, която ще ви каже дали растенията са токсични и какви симптоми да търсите при домашните любимци, ако бъдат погълнати от тях. Кучетата и котките имат различна чувствителност, така че това, което е токсично за кучетата, може да е подходящо за котките и обратното.

Токсичен срещу отровен

Не всички растения са токсични за домашни любимци; някои са просто отровни – и да, има разлика. Токсичните растения могат да навредят по всякакъв начин – чрез повърхностен контакт или вдишване. От друга страна, отровните растения трябва да бъдат погълнати, за да бъдат опасни, така че те са леко по-малко проблематични. Въпреки това, някои растения са достатъчно отровни, че трябва да бъдат консумирани само веднъж, за да има ужасни последици, така че трябва наистина да вярвате, че вашият домашен любимец е изолиран от растението или никога не би погледнал например клон от хортензия като играчка за дъвчене. Дан Тейч, DVM, който ръководи областни ветеринарни болници във Вашингтон, окръг Колумбия, отбелязва: „Добрата новина е, че повечето растения няма да причинят трайни увреждания на вашия домашен любимец. Много от тях са дразнители, могат да причинят прекомерно слюноотделяне и разстроен стомах, но обикновено тези признаци ще минат лесно и са често срещани при филодендрони, коледни звезди и много обикновени стайни растения.“

Избягвайте тези обикновени растения

Най-честите инциденти, свързани с растения включват обикновено подарено цвете. Лилиите например са изключително опасни, дори и само прашецът им. Ако подозирате поглъщане на лилия, трябва незабавно да потърсите грижа за котката си. Други растения, които представляват подобни рискове са листа от азалия, която може да доведе до сърдечен колапс и дори смърт. Поглъщането на сагови палми – популярно стайно растение – може да бъде фатално и всяка консумация от домашен любимец трябва да се третира като спешен случай.

Научете се да разпознавате симптомите

Списъкът със симптоми, които домашните любимци могат да проявят в резултат на токсично излагане на растения, е дълъг и разнообразен. Има екстремни, лесни за забелязване симптоми като повръщане, диария, затруднено дишане, гърчове и прекомерно лигавене. Има и симптоми, които са по-трудни за преценяване, като липса на апетит, летаргия, мускулни тремори или некоординирани движения, необичайни синини или кървене и пожълтяване на кожата или очите. Котките са склонни да проявяват повече неврологични симптоми, докато кучетата могат да изпитват повече стомашно-чревни симптоми. Тъй като много от тези симптоми могат да изглеждат като ежедневие за собственика на домашен любимец (домашните любимци рутинно ядат трева и повръщат, без да има токсичност), важно е да обърнете внимание, когато симптомите започнат и да предприемете действия, ако продължат. Еднократното повръщане на вашия домашен любимец може да не е причина за тревога – продължаващото повръщане е, независимо от основната причина.

Поемете инициативата

Въпреки че разходите за спешна ветеринарна помощ са плашещи, не трябва да се опитвате да предизвиквате повръщане у вашия домашен любимец, освен ако не сте се консултирали с вашия ветеринарен лекар – това може да доведе до проблеми с хранопровода. Ако можете да идентифицирате въпросното растение или да вземете снимка и/или проба от него със себе си при ветеринаря, това ще бъде полезно. Въпреки че не всички растения са достатъчно токсични, за да причинят смърт, много от тях могат да причинят дългосрочни ефекти и това ще доведе до разходи за лечение, както и болка за животното.

Пригответе се, за всеки случай

Ако искате да сте подготвени, винаги разполагайте с информацията за вашия ветеринарен лекар, както и името, местоположението и номера на най-близкия ви денонощен център за спешна ветеринарна помощ, отпечатани на леснодостъпно място и на телефона ви. Може да се наложи да платите, така че заделянето на пари за тази цел може да е разумно. Когато погледнете всичко като имате тези неща предвид, изразходването на малко време и пари сега, за да сте сигурни, че имате растения, безопасни за домашни любимци, или подходящи бариери, за да предпазите домашните си любимци от токсични растения, има голям смисъл.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град