зоокът

Начало | зоокът | 7 изненадващи факта за това как кучетата влияят на стопаните си

7 изненадващи факта за това как кучетата влияят на стопаните си

Аз детето | 2024-03-21

7 изненадващи факта за това как кучетата влияят на стопаните си

Мечтаете ли си за куче? Но родителите не ви дават. И някак си това, че ще ви научи на отговорност не ги трогва достатъчно, че да ви вземат. Тогава им представете тези 7 факта за това как едно куче ще ви повлияе и може и да се съгласят.

1. Собствениците на кучета по-рядко имат сърдечни проблеми

Домашните любимци могат буквално да спасят живота ни. Шведски учени провели мащабно проучване и разбрали как са със здравето 3,4 милиона души на възраст от 15 до 80 години – сред тях имало хора, които имат кучета и такива, които нямат. Оказало се, че притежаването на куче е свързано с намален риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. Породата също има значение. Собствениците на ловни кучета, като териери и ретривъри по-рядко изпитват тези проблеми, според проучването. Положителният ефект върху здравето е особено изразен при самотни хора. Домашните любимци им помагат да се справят със стреса и депресията, мотивират ги да се движат повече и като цяло изпълват живота им със смисъл. Дори възстановяването от болест може да отнеме по-малко време, когато знаете, че куче ви чака у дома.

2. Собствениците на кучета се сприятеляват по-лесно

Когато по-голямата част от времето си прекарвате в училища, уроци и спорт, понякога нямате сили да поддържате дори стари връзки, камо ли да търсите нови приятели. В резултат на това кръгът от контакти постепенно се стеснява. Ако мечтаете да намерите приятели със сходни интереси, има доказан лайфхак: просто си вземете куче. Първо, то ще стане отличен приятел само по себе си, и второ, ще ви помогне да се запознаете с други хора. Собствениците на кучета винаги ще намерят теми за разговор, за да прекарват времето си, докато любимците им лудуват около тях.

3. Кучетата ни помагат да останем активни

Световната здравна организация препоръчва хората да отделят поне 150 минути седмично за аеробни упражнения с умерена интензивност. Ако разделите това на седем дни, се оказва, че трябва да отделяте малко повече от 21 минути всеки ден за упражнения или активно ходене. Не изглежда много, но при заседналия ни живот дори този минимум е трудно да се постигне – повече от една четвърт от възрастните по света изпитват липса на физическа активност. Но собствениците на кучета са добре с това. Те излизат навън с домашния си любимец поне два пъти на ден. И тук вече не можете да обвинявате лошото време, важни неща за вършене или мързел – кучето трябва да отиде на разходка, което означава, че собственикът също ще трябва да стане от дивана. В дългосрочен план този навик ще ви помогне да избегнете сериозни здравословни проблеми.

4. Децата, които растат в семейства с кучета, са по-малко склонни да имат алергии

Типична история: дете мечтае за куче, но родителите са против, защото животните произвеждат мръсотия, козина и изобщо, никога не се знае, внезапно ще се развие алергия. Всъщност ситуацията е точно обратната. Изследователи от университета в Гьотеборг установиха, че контактът с домашни любимци може да намали риска от развитие на алергии и астма. Освен това, за да си вземете куче, не е нужно да чакате детето да порасне. Още през първата година от живота то може да бъде запознато с кученце. На подобно мнение са и учени от университета на Уисконсин в Медисън. Те вярват, че наличието на домашни любимци намалява вероятността детето да развие алергии с 33%. Децата, които растат в домакинства с кучета, също могат да имат по-малък риск от развитие на атопичен дерматит.

5. Кучетата помагат на децата да станат по-спокойни и по-уверени

Ако детето се тревожи за някакво малко нещо, с помощта на космат приятел може да му е по-лесно да се справи с неприятните преживявания. По този начин децата, които имат куче у дома, са по-малко склонни към безпокойство от тези, които нямат домашни любимци. Грижата за куче също помага на детето да повиши самочувствието си, така че си струва да споделите отговорностите за грижата за домашен любимец с него. Разбира се, тези задачи трябва да са подходящи за възрастта. Ако детето например е твърде малко, за да разхожда животно, то може да го нахрани или да му смени водата. Тази практика ви учи да бъдете по-чувствителни към другите, а играта с вашия домашен любимец насърчава производството на серотонин и допамин – с други думи, децата стават по-щастливи.

6. Кучетата могат да възпитат у децата любов към четенето

Може би най-неочевидният бонус от това да имате куче в къщата. Учени от университета на Британска Колумбия обаче установили, че децата четат все по-охотно в присъствието на домашен любимец. Младите участници в изследването били помолени да прочетат на глас доста труден за тях текст, когато в стаята има куче. Когато детето стига до края на първата страница, го попитали дали иска да продължи. Резултатите показват, че децата прекарват повече време в четене, ако кучето е в стаята по това време.

7. Кучетата са полезни за емоционалното развитие на децата

Ако се колебаете да си вземете кученце, това изглежда е случай, при който ползите надвишават възможните неудобства. Австралийски учени са установили, че наличието на куче в семейството влияе благоприятно на отношенията на детето с околните. Децата, които имат такъв домашен любимец, са с 23% по-малко склонни да имат емоционални проблеми и 40% по-малко вероятно да имат трудности в общуването с връстници. Те също имат 30% намаление в склонността си към антисоциално поведение. Казано по-просто, любимото обещание на всички родители „Ако се държиш добре, ще купим кученце“ е точно на обратно. Ако детето има верен приятел, за който е свикнало да се грижи, вероятно ще има по-малко проблеми с поведението.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град