зоокът

Начало | зоокът | Защо трябва да разхождате кучето си и в студено време (и какво да правите, когато не можете)

Защо трябва да разхождате кучето си и в студено време (и какво да правите, когато не можете)

Аз детето | 2024-01-30

Защо трябва да разхождате кучето си и в студено време (и какво да правите, когато не можете)

Кучетата са... Нито дъжд, нито сняг, нито суграшица, нито градушка ще попречат на животното да направи поне една разходка. Нито пък ще се впечатли, че на вас ви е студено, то просто трябва да излезе. Ето това е едно от малкото лоши неща на това да имаш куче. Колкото и да мразите студа, ако искате щастлив, здрав домашен любимец (и дом без изпражнения), трябва да съберете сили и да го изведете. Ето как да разхождате кучето си през зимата по безопасен и ефективен начин и за двама ви.

Защо да разхождате куче през зимата?

Вашето куче получава много ползи от разходките навън, така че опитайте се да го имате предвид, когато се подготвяте за студена разходка из квартала. Според ветеринарния лекар д-р Линдзи Бътзър, разхождането на вашия домашен любимец за 20 до 30 минути на ден е достатъчно, за да го поддържате здрав и във форма. „Кучетата, също като нас, се нуждаят от умствена стимулация и трябва да излязат от къщата“, казва тя. „Ако се държат на закрито всеки ден или дори се пускат навън за една минута и след това се връщат, те могат да полудеят или да развият тревожност, защото не освобождават естествени вещества, наречени ендорфини, от упражнения и гледане на света около тях.“ Дори когато е студено, важно е да ги изведете навън, за да им осигурите движение и упражнения, да ги отпуснете, да ги стимулирате и да намалите разрушителното им поведение като лаене и дъвчене.

Кога е твърде студено за разходка с куче?

Всяка температура под -6 градуса може да създаде проблеми за вас и вашия домашен любимец, но някои породи с къса козина и крехко тяло дори могат да бъдат неблагоприятно засегнати при температура навън от 10 градуса. Добро правило, което трябва да имате предвид, е че ако за вас е твърде студено да сте навън на дълга разходка, за тях също е твърде студено. Затова ограничете разходката си до около 20 минути. Ако се притеснявате, че е твърде студено за кучето ви, но числата на термометъра не ви помагат, използвайте собствените си сетива: „Ако очите ви са студени и сухи, такива са и тези на вашия домашен любимец“, казва Бътзър. „Простото използване на здрав разум в тези зимни ситуации с вашите домашни любимци ще ви помогне много.“ В тези случаи може би е по-добре да останете вътре, докато настъпи по-топъл момент.

Съвети за разходка на куче в студа

  • Ако можете да разхождате кучето, трябва, дори за кратко, но има начини да го направите безопасно.
  • Облечете го, когато температурата падне, за някои малки породи, колкото и да е странно, трябват дори малки ботуши.
  • Без значение колко е издръжливо кучето, друг съвет, който трябва да имате предвид, е че трябва да знаете точно къде отивате, когато тръгнете.
  • Лошото време не представлява идеална среда за изследване на непознати места (дори кучето ви да мисли, че е така).
  • Придържайте се към маршрут, който знаете, че ще бъде по-малко кален и леден, и места, които можете да разпознаете, дори и в сняг.

Какво да направите, ако не можете да изведете кучето си на разходка в студа

Когато просто е твърде студено, за да излезете, все още имате възможности, дори и да нямате заден двор, за да накарате животното да си върши работата или да изчерпи малко енергия. Опитайте да поставите трева или подложка за нужди вътре, за да може кучето ви да се чувства удобно, докато се облекчава. Освен това, дайте приоритет на времето за игра на закрито. Нямате нужда от нищо прекалено изискано; донасяне на топка или дърпане с по-голяма играчка ще свърши добра работа. Постоянната игра дори за пет до 10 минути ще освободи много от енергията на вашето куче. Дори работата върху тренировъчни команди е психически стимулираща и уморителна за тях, така че ако пространството ви не е достатъчно голямо, за да хвърляте топка наоколо, опитайте да практикувате команди (или да научите нови команди) като седни, легни, претърколи се, изчакай или каквито и да са други сигнали, които двамата използвате, за да общувате. Превърнете го в игра, за да го накарате да гадае и разбира се, наградете го с малко лакомство накрая.

Прочетете и още полезни съвети за кучетата:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град