зоокът

Начало | зоокът | Пролетта е все по-близо, защото първият щъркел вече е у нас

Пролетта е все по-близо, защото първият щъркел вече е у нас

Аз детето | 2024-02-21

Пролетта е все по-близо, защото първият щъркел вече е у нас

Въпреки хладното време напоследък пролетта е все по-близо... Откъде знаем ли? Огледайте се – кокичетата вече красят всяко тревисто място, дори и по тротоарите на София, синигерите и други птички чуруликат все по-усилено. Но най-голямото доказателство, както знаете, са щъркелите. Тези красиви прелетни птици се завръщат от дългия си път у нас, чак когато знаят, че скоро ще е пролет. И вече посрещнахме първия от тях.

Първият за този сезон щъркел в Хасковско долетя в близкото до южния град село Подкрепа. Птицата, предвестник на пролетта, кацна в съществуващото гнездо на електрически стълб до храма „Свети Пророк Илия“ и започна да поправя гнездото, съобщи кметът на селото Татяна Георгиева. Миналата година първият щъркел пристигна в Подкрепа на 25 февруари. През 2023 година шест двойки щъркели избраха селото ни за свой дом, припомни Георгиева, предаде БНТ.

Щъркелите летят към местата за гнездене в периода от януари до април. В България обикновено пристигат в началото на март, за да отгледат своето потомство. Това правят още и в Северна Африка и Централна Азия, както и останалата част от Европа. Смятат, че само тези региони са достатъчно добри за малките им. Докато в Африка, Западна Индия и Арабския полуостров те отиват вече с порасналите си деца, за да избягат от студения климат и след това всичко се повтаря. Общото разстояние, което изминават по време на миграция, е от 2000 до 10 500 км и го преминават за около четири седмици.

Прочетете и още нещо интересно за тези прекрасни птици:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град