зоокът

Начало | зоокът | Защо котките съскат?

Защо котките съскат?

Аз детето | 2024-06-27

Защо котките съскат?

Котките са интересни същества с много дребни странности и поведение, което понякога озадачава дори специалистите по поведение на животните. Те са далеч по-различни от кучетата и не са толкова лесни за разбиране, тъй като поведението им не е толкова ясно като на щастливото кученце. Повечето от нас или са чували котешко съскане, или всъщност са били от другата страна на съскането, като шумът е бил насочен към вас. Може да е малко изнервящо да чуете този шум, излизащ от сладка малка котка, и може би дори ужасяващо, защото не сте сигурни какво възнамерява да направи след това. И така, какво кара една котка да съска като начало? Има различни формулирани причини защо котките съскат и тези, които са изучавали това поведение, казват, че има няколко различни причини и повечето произтичат от негативен тип чувство на котката под някаква форма или начин.

За да разберете по-добре, продължете да четете, за да видите какви са различните видове съскане и защо го правят.

1. Съскане при болка

Когато една котка изпитва болка, тя няма друг начин да изрази наистина болката си пред някого, когато бъде докосната или държана, освен да изсъска. Те ви уведомяват, че не искат да бъдат докосвани или държани, и да ги пуснат. Известно е, че съскат по ветеринарите точно поради тази причина. Обичайно е котката да съска на лекаря, ако е прегледана за нараняване или не се чувства добре. Те не искат да бъдат ръгани или побутвани, особено ако боцкането причинява повече болка.

2. Предупредително съскане

Предупредителното съскане може да бъде по различни причини. Например ако майка котка чувства, че котенцата ѝ са заплашени или в опасност, тя може да изсъска срещу натрапник. Една котка може да изсъска на друга котка или животно, ако се чувства застрашена, защото не познава другото животно. Това означава „назад, стой далеч от мен“. В същия смисъл, ако една котка бъде въведена в нова среда и се почувства неудобно с новите хора в нея, котката може да е нервна и да иска да спазвате дистанция, така че може да изсъска чувствата си към вас.

3. Непризнаването, агресията съска

Това съскане обикновено се дължи на това, че котка не разпознава своя приятел котка по миризмата. Пример за това би бил, че една от котките отива на ветеринар и се връща с миризмата на клиниката върху себе си, а не с нормалната си миризма. Това може да обърка другата ви котка и да я накара да се тревожи или да се изнерви и от агресия да изсъска на приятеля си. След като котката възвърне нормалната си миризма, другата котка отново ще се чувства добре.

4. Игриво съскане

Това е различен тип съскане, което се разпознава по факта, че обикновено е по-кратко съскане, а не дълго, проточено съскане, както бихте чули при другите „сериозни“ съскания. Най-вероятно е котето да проявява този тип съскане, когато се чувства игриво и обикновено не означава, че ще бъдат предприети някакви действия със звука. Котето може също да съска, ако братята и сестрите му станат малко груби в играта, и това ще бъде неговият начин да ги уведоми да се успокоят.

Когато котка съска, винаги трябва да сте подготвени, че тя може да стане агресивна след този звук. Те могат да се опитат да хапят, да одраскат или да направят друго агресивно движение. Винаги е най-добре да дадете място на котката, когато издава съскащ звук, докато не откриете какво е накарало котката да съска или се опитате да разрешите проблема, като например нараняване или да я оставите да се приспособи към ситуацията.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град