Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Вреден ли е VR геймингът за здравето ви?

Вреден ли е VR геймингът за здравето ви?

Аз детето | 2022-01-19

Вреден ли е VR геймингът за здравето ви?

Игрите с виртуална реалност отбелязват скок в популярността си в момента, но някои експерти и наблюдатели на индустрията са загрижени, че честото използване на технологията може да доведе до някои рискове за здравето, включително напрежение в очите, мигрена и дори припадъци. Ето какво знаем досега за безопасността на VR и потенциалните въздействия върху здравето – както отрицателни, така и положителни – които VR игрите могат да имат и които да имате предвид, ако такива игри ви допадат все повече.

Колко вредно е VR за очите ви?

Някои VR рискове за здравето изглеждат очевидни. Докато носите слушалките, VR аудиото и видеото частично блокират средата около вас, което улеснява препъването и падането върху близки предмети или домашни любимци, които искат да наблюдават какво правите отблизо. В интернет има достатъчно такива видеа на които често се смеем. Други рискове за здравето обаче могат да се появяват у потребителите с течение на времето. Например някои очни лекари са загрижени за потенциала за VR-индуцирано напрежение на очите и дългосрочно въздействие върху връзката око-мозък.

Известно е, че прекомерното време пред екрана причинява дигитално напрежение на очите – състояние, наречено още синдром на компютърно зрение (CVS). Няма нищо уникално в LCD екраните на VR, което би предотвратило дигиталното напрежение на очите, което означава, че редовната употреба на VR може да доведе до CVS и свързани симптоми, като главоболие и зрителна умора. За щастие, честите прекъсвания по време на игра могат да помогнат за предотвратяване на CVS и цифровото напрежение на очите.

За съжаление, VR екраните се различават от типичните LCD монитори по един важен начин – вместо да гледате само един екран, имате екран за всяко око, всеки от които е разположен само на сантиметри от лицето ви. Тази настройка на двоен екран може да допринесе за това, което учените наричат „конфликт между преходност и приспособяване“ – визуализации, които подмамват окото да възприема нещо близко като далечно. Известно е, че конфликтът причинява умора на зрителя и зрителен дискомфорт. При някои потребители може също да причини постоянно главоболие и гадене. Конфликтът може дори да причини проблеми със зрението в дългосрочен план.

Тези, които са изложени на най-голям риск от очни състояния, свързани с VR, са децата, чиито очи и връзките между очите и мозъка все още не са се развили напълно. Професорът по оптометрия от Калифорнийския университет в Бъркли Мартин Банкс казва пред CNN, че прекарването на твърде много време във VR може да изложи децата на риск от развитие на състояния като късогледство или далекогледство.

И все пак може ли VR да е и полезен за здравето

Джеръми Бейленсън, основател на лабораторията за виртуално човешко взаимодействие в Станфордския университет, е по-оптимистичен относно ефектите от VR. Той казва пред подкаста на MIT Press, че вярва, че VR наистина може да има потенциал да ни направи по-здрави, като размие границата между дигиталния свят и реалния. С VR може да е възможно да изживеете виртуални сценарии, които да се чувстват почти толкова реални, колкото реалното нещо – например, взаимодействието с виртуални храни може да допринесе за това потребителите да ядат по-малко и да се чувстват по-сити. Има и нарастващ брой изследвания за медицинските приложения на VR. Учените са използвали VR игри и симулации експериментално за голямо разнообразие от цели, включително тренировки за баланс и програми за психично здраве.

И така, безопасна ли е VR? Изследванията показват, че може да има някои малки рискове за игрите с VR, но досега не са съобщени сериозни странични ефекти. Засега е трудно да се предвиди какви дългосрочни въздействия върху здравето – положителни или отрицателни – може да има VR. Най-важното е, че всяко нещо е полезно, когато е с мярка, така че ако обичате да играете VR не трябва да спирате, просто играйте отговорно и правете редовни почивки.

Photo by Jessica Lewis on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град