Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Българският гейминг маратон с второ издание на 19 декември

Българският гейминг маратон с второ издание на 19 декември

Аз детето | 2021-12-17

Българският гейминг маратон с второ издание на 19 декември

Българският гейминг маратон, който ще се проведе на 19 декември, се организира в подкрепа на инициативата #гудгейм, казаха организаторите на онлайн пресконференцията по повод предстоящото събитие. Движението #гудгейм започва, за да обедини хората и организациите с афинитет към видео игрите, в подкрепа на проекти и значими каузи, свързани с възможности за развитие, достъп до знания и по-добро образование в България. Първата кауза, която гудгейм ще подкрепи, е образователният сайт за споделяне и обмен на добри практики prepodavame.bg.

Prepodavame.bg е инициатива, започнала през 2019 г. Това е един от най-големите и популярни сайтове, който цели да даде възможност на учителите да направят часовете си по-интересни и на достъпен език за учениците. Целта е да се съберат 30 000 лева до края на януари, които директно да отидат в подкрепа, посочиха организаторите на Българския гейминг маратон. Идеята е с тези пари образователният сайт да разработи допълнителни материали и ресурси за учители. Сайтът е направил мащабно национално проучване, което обхваща 300 училища и над 700 учители. Те ще разработват материали в 5-6 основни категории, които са избрани на база на проучването и нуждите на учителите. Една от категориите е социално-емоционални умения, което е изключително важно за децата. Втората категория е наука, технология, инженеринг и математика. Това е проектно насочено обучение – те ще разработят и ресурси, свързани с тези точни науки, които по по-естествен и лек начин да се учат в клас.

Организаторите на Българския гейминг маратон уточниха, че всеки трети човек по света играе видеоигри. Според тях игрите дават знание и достъп до различни светове. Те считат, че хората, които играят игри, са любопитни за нови знания и постоянно търсят възможности да се усъвършенстват. Затова организаторите на маратона са решили, че именно тази кауза ще „пасне най-добре“ на участниците на маратона като ценност и желание за активно включване в подкрепа на инициативи и проекти, свързани с образованието.

С пилотното си издание през 2020-а маратонът е направил първите си стъпки към амбициозната цел, която си бе поставил – да събере съвременните творци на гейминг сцената във всичките им разновидности – стриймъри, ютюбъри и инфлуенсъри, и да ги предизвика да изненадат публиката с над 100-часово специално създадено фестивално съдържание.

Photo by Axville on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град