Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли какво е подкаст? А знаете ли, че можете да си направите такъв и сами?

Знаете ли какво е подкаст? А знаете ли, че можете да си направите такъв и сами?

Аз детето | 2022-01-26

Знаете ли какво е подкаст? А знаете ли, че можете да си направите такъв и сами?

Имате ли любимо предаване? Ако обичате да гледате телевизия, в главата ви може да се появи анимация или комедия. Но много хора може да се сетят и за друг тип шоу. То се слуша, а не се гледа, но може да е също толкова забавно и дори може да си направите ваше собствено такова. За какво говорим? Чували ли сте за думата подкаст? Те са подобни на радиопредаванията. За да чуете радио шоу обаче, трябва да се настроите на правилната станция в точното време. Подкастите, от друга страна, могат да бъдат изтеглени за слушане по всяко време. Хората слушат подкасти на смартфони, компютри и дори смарт спикъри, такива като този на Гугъл, известен като Алекса.

Още по-чудното е, че този тип интернет предавания съществуват от 2004 година, но чак сега набират популярност. А през 2004 всичко започва с това, че Адам Къри и Дейв Уинър създават софтуерна програма, която може да изтегли онлайн радиопредавания. Името „подкаст“ идва от комбинацията от две други думи ”iPod” и „broadcast.” Днес подкастите са една от най-популярните форми на забавление. Какво ги прави толкова страхотни? Много хора се радват на възможността да слушат подкасти, докато правят други дейности, като шофиране, домакински задължения или докато са на работа. Те намират, че доброто шоу може да направи работата в двора и изобщо вършенето на задълженията по-забавни!

Най-хубавото е, че създателите на подкасти се радват на най-много свобода. Радиопредаванията трябва да спазват куп правила, а подкастите почти никакви. В резултат на това подкастите обхващат широк спектър от теми. Някои от най-популярните жанрове за подкастиране днес са музика, телевизия и филми, комедия, технологии и семейство.

Как да стартирате подкаст? Първата стъпка е да имате оригинална идея за шоу. Задайте си въпроса, коя е темата, която ви вълнува най-много. Всеки има чудесно послание по дадена тема за споделяне – започнете с намирането на вашето. След като изберете тема, напишете сценарий за първия си епизод. Някои подкастери смятат, че работят най-добре с пълен скрипт, докато други предпочитат да използват само няколко точки и да импровизират. Обикновено след първите две предавания ще разберете кой е вашият начин! Ще ви е необходимо и оборудване, за да направите подкаст. Някои подкастери използват висококачествени микрофони и софтуер. За да започнете обаче, не ви трябват твърде много напреднали технологии. Можете да направите подкаст, като просто запишете първия си епизод на смартфон или компютър. Има много програми за редактиране на звук, които можете да използвате, за да придадете на вашия подкаст хубав звук и допълнителни ефекти.

Още не сте готови да започнете да записвате? Е, подкастите могат да бъдат забавни и за слушане, независимо дали се интересувате да направите свои собствени или не. Опитайте, чуйте някой от тях, дори и да са на английски. Никога не знаете кога може да намерите новия си фаворит и дали няма да сте едни от първите, които правят подкаст на български. Определено имаме нужда от повече такива!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град