Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Вече ще можем да помиришем електронните игри, защото... Защо не?

Вече ще можем да помиришем електронните игри, защото... Защо не?

Аз детето | 2024-02-29

Вече ще можем да помиришем електронните игри, защото... Защо не?

Световете на видеоигрите са обширни места с много гледки и звуци. С навлизането на виртуалната реалност почти можете да докоснете средата в която играете. Но ароматът е едно от сетивата, които технологията за игри никога не може да усвои правилно. (Искаме да кажем, кой иска да помирише Ganondorf или Link, когато те вероятно миришат на ако?) За щастие, няма да се налага да улавяте полъха на техния B.O., но ново устройство обещава да осигури на носа ви усещане за ароматите на видеоигрите.

GameScent е ново устройство от технологична компания със същото име, което звучи някак шантаво. Захранван от AI, адаптерът за $180 улавя аудио в реално време и обработва тези звуци, за да излъчва аромати, които съответстват на действието на екрана. Така че, ако играете нещо като стилната състезателна игра от 2022 г. Need for Speed Unbound ще усетите миризмата от ауспуха на колата. Същото важи и за Final Fantasy 7 Rebirth. Просто включете GameScent в HDMI порта на вашата конзола, компютър или телевизор, вдишайте и ни кажете как мирише Mako. Това е Smell-O-Vision, но за игри.

Тази голяма кутия ви позволява да усещате всички видове аромати в игрите. Играете Call of Duty: Modern Warfare 3 и току-що сте стреляли? Носът ви ще долови миризмите на експлозии и стрелба, витаещи около бойното поле. Да ви вали в горите на нещо като Horizon Forbidden West? GameScent ще пусне аромати, базирани на природата и бурите. Общо палитрата от аромати на устройството включва шест миризми – Стрелба, Експлозия, Гора, Състезание и Буря – като последната е „Чист въздух“, която елиминира изпаренията, задръстващи въздуха във вашата стая.

В прессъобщение президентът на GameScent Кейси Бънч каза, че устройството е напълно съвместимо с конзоли, персонални компютри и VR слушалки, уточнявайки, че компанията иска да „повдигне“ гейминг изживяването с технология, базирана на аромати. „Проучванията показват, че обонянието се отпечатва в дългосрочната памет по-силно от всичко друго“, каза Бънс. „С GameScent се надяваме да издигнем изживяванията на геймърите, за да бъдат по-вълнуващи и запомнящи се, отколкото някога са били преди.“

Това не е единственият вид ароматна технология през последните години. През 2023 г. японският разработчик Aromajoin представи подходящо озаглавения Aroma Shooter на Consumer Electronics Show. Тази част от технологията „дигитализира“ миризмите. Въпреки това беше адски скъп уред, струваше $998. За сравнение, цената на GameScent е малко по-достъпна, въпреки че в момента не знаем колко ще струват „лесните за смяна касети“ на устройството. Всъщност компанията каза, че GameScent ще получи повече миризми в бъдеще, включително прясно окосена трева, спортна арена и океан. И ако го искате, можете да го получите от някои от обичайните търговци на дребно: Amazon, Best Buy и GameStop, както и от собствения уебсайт на компанията.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град