Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | PlayStation 5 срещу компютър за игри: какво да избера?

PlayStation 5 срещу компютър за игри: какво да избера?

Аз детето | 2024-03-13

PlayStation 5 срещу компютър за игри: какво да избера?

Конфликтът между феновете на конзолите и компютрите за игри вероятно никога няма да утихне, а пускането на всеки нов модел PlayStation само налива масло в огъня. Но кое да изберете? Следващите редове ще ви помогнат!

1. Изпълнение

Нека започнем с PlayStation 5 и да сравним въз основа на неговата мощност, защото компютърът за игри може да има различни конфигурации – всичко зависи от предпочитанията и бюджета. Вътре в новата конзола:

  • модифициран 8-ядрен чипсет AMD Ryzen с честота 3,5 GHz;
  • подобрено графично ядро ​​AMD Radeon Navi с честота 2,3 GHz;
  • 16 GB RAM стандарт GDDR6 - като при видеокартите;
  • 1 TB SSD устройство с NVMe интерфейс.

Производителността на PlayStation 5 е 10,28 терафлопа. Това е достатъчно за извеждане на 4K изображения със скорост до 120 кадъра в секунда. PlayStation 5 също поддържа 8K екрани и работи с HDR графика, а технологията за съраунд звук Tempest 3D AudioTech ви помага напълно да се потопите в света на играта. Анализаторите на Digital Foundry тестваха PlayStation 5 в играта Assassin`s Creed Valhalla и идентифицираха модели видео карти, които могат да осигурят сравнима производителност. Експертите стигнаха до извода, че изискванията са практически изпълнени от NVIDIA RTX 2080 Super, а в идеалния случай от NVIDIA RTX 3060 Ti.

Компютър за игри с такава видеокарта ще струва 3-4 пъти повече от конзола. Ако изградите системен модул, който струва цената на PlayStation 5, определено няма да можете да играете с него при максимални настройки.

2. Овърклок и ъпгрейд

Компютърът за игри може да бъде надграден: инсталирайте нови видео карти и процесори, добавете памет, сменете охлаждането, за да овърклокнете системата и да постигнете по-висока производителност. За някои геймъри опитът да намерят перфектните настройки и да извлекат максимума от хардуера се превръща в истинско хоби. Овърклокването и надграждането на компютър е вълнуващо, но доста досадно и скъпо хоби. Намирането на оптималната конфигурация, която ще осигури максимално повишаване на производителността с минимални инвестиции, не е лесна задача. По време на екстремен овърклок винаги има риск от повреда на системата. Освен това ще трябва да продадете старите си работещи компоненти много по-евтино от първоначалната им цена. Изобщо рисковано удоволствие.

Още един нюанс: да предположим, че сте сглобили идеалния компютър за игри и всичките ви любими игри сега работят на максимални настройки и с висок FPS. Но внезапно разработчиците пускат нова версия на екшън или шутър, който консумира повече ресурси, и вие отново се потапяте в света на ъпгрейди и овърклок. С PlayStation 5 всичко е много по-лесно. Разработчиците на игри адаптират своите продукти към конзоли с ясно дефинирана конфигурация. Ако версията на играта е създадена за PlayStation 5, не е нужно да се притеснявате, че ще се забави за вас и ще я накара да плава за други. Просто сядаш и играеш.

3. Размери

PlayStation 5 се оказа много по-голям от своя предшественик, но все пак заема много по-малко място от компютър за игри. Можете да монтирате конзолата вертикално или да я фиксирате хоризонтално върху специална стойка, която е включена в комплекта. Подходящо конструираната форма на кутията на PlayStation 5 гарантира, че устройството е ефективно охлаждано във всяка позиция. Така конзолата изисква само малък рафт на стената, шкаф или масичка за кафе. Телевизор или монитор могат да бъдат окачени на стената на компактна скоба. А за компютър за игри се нуждаете от отделна маса, която няма да се побере на всяко място в стаята. И дори ако поставите системния блок на пода, все пак трябва да потърсите място за мишката и клавиатурата. Освен това за удобна игра ще ви е необходим стол: офис стол или стол за игри. А това означава място за него.

4. Ергономичност

Компютърът за игри „свързва“ играча към себе си: мобилността е ограничена от дължината на кабелите на клавиатурата, мишката и евентуално слушалките. Можете да закупите аксесоари с Bluetooth връзка, но сред тях няма много модели за игри. Геймпадовете PlayStation 5 DualSense са безжични. Можете да седнете на разстояние 4-5 м от конзолата – това няма да повлияе на качеството на управление. В допълнение, новият контролер вече има вградени високоговорители и микрофон, така че можете да играете без слушалки изобщо. Няма смисъл да се сравнява ергономичността на самия геймпад и комплекта мишка + клавиатура: често е въпрос на вкус и навик, както и особеностите на изпълнението на контролите във всяка конкретна игра.

5. Разходи за игри

Обикновено компютърните игри са малко по-евтини от игрите за PlayStation. Освен това Ubisoft, Epic Games и други гиганти в индустрията редовно раздават популярни заглавия безплатно. Blizzard обяви през 2017 г., че StarCraft II е безплатен завинаги: ако ви харесва старата школа, вижте го. В началото на 2020 г. Valve предоставиха Half-Life с разширението Opposing Force, както и Half-Life 2 с две DLC, за да отпразнуват пускането на Half-Life: Alyx за виртуална реалност. И накрая, има значително повече безплатни игри за компютър, отколкото за PlayStation. Но тъй като цената на конзолата първоначално е по-ниска от тази на компютър за игри, можете да си позволите да изберете точно това, което искате. Разликата в крайната цена на целия комплект най-вероятно ще бъде в полза на собственика на PlayStation.

6. Аксесоари

И компютърът за игри, и PlayStation идват с допълнителни аксесоари, които отварят нови възможности в игрите: волани с педали за вълнуващи състезания, контролери за прицелване под формата на пистолети за стрелци, слушалки, уеб камери и много други.

За PlayStation 5 са ​​разработени изключителни аксесоари, които ще направят играта още по-забавна и удобна:

  • Слушалките PULSE 3D разполагат с 3D аудио и двойни шумопотискащи микрофони, така че вашите съотборници да ви чуват по-добре. И няма да пропуснете нито един звук – това често е от решаващо значение в шутъри, екшън игри и особено във филми на ужасите.
  • Уловете епични моменти от играта с 1080p HD камера с двоен обектив. Много актуален аксесоар за let`s players.
  • Безжичното Media Remote ще улесни навигирането през филми и стрийминг услуги – в крайна сметка PlayStation 5 не само ви позволява да играете, но може да се превърне и в пълноценен медиен център. Когато включите PlayStation 5 с Media Remote, секцията със съдържание се зарежда автоматично, така че можете да преминете към гледане на любимия си филм или слушане на музика.
  • Станция за зареждане на два безжични контролера DualSense гарантира, че винаги са в движение. Освен това ще направи по-удобно съхранението на контролери.

Резултати

PlayStation 5 е лесен и удобен начин да се потопите в света на модерните дигитални забавления и да получите ново вълнуващо изживяване. Това ще ви позволи да стартирате много изключителни игри, за които собствениците на компютри могат само да мечтаят. Определено няма да се налага да надграждате системата за нови продукти и заема по-малко място. PlayStation 5 може да се използва и като пълноценен медиен център: гледайте филми и слушайте музика в стрийминг услуги или офлайн.

Компютърът от своя страна ще предостави повече възможности за професионалните геймъри поради рекордни честоти на кадрите и минимално забавяне при използване на кабелна клавиатура, мишка и слушалки. Но сглобяването на такава система ще струва няколко пъти повече от конзолата. И трябва да предвидите бюджет за надстройката веднага, защото вероятно ще искате да играете най-новите заглавия при максимални настройки. Така че това е опция за онези, които се надяват един ден да се присъединят към един от най-добрите отбори в CS:GO, Dota 2 или League of Legends.

Ако видеоигрите са забавни и релаксиращи за вас, PlayStation 5 ще бъде чудесна компания за вас и ще бъде много по-достъпна. Огромна библиотека от игри, впечатляваща графика, допълнителни технологии за пълно потапяне и готини ексклузиви – не е ли това, от което един геймър се нуждае, за да бъде щастлив?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град