покани

Начало | покани | Варненчетата от 1. до 6. клас ще рисуват портрет с образователната програма на Градската художествена галерия

Варненчетата от 1. до 6. клас ще рисуват портрет с образователната програма на Градската художествена галерия

Аз детето | 2024-02-26

Варненчетата от 1. до 6. клас ще рисуват портрет с образователната програма на Градската художествена галерия

Започва нов модул от Образователната програма на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, който по достъпен и увлекателен начин развива интереса на учениците към изучаваните в училище жанрове и движения в българското изобразително изкуство.

В учебната програма по изобразително изкуство за 5. клас е застъпена и темата за портрета като жанр в живописта. Екипът на Галерията кани ученици и преподаватели на групови занятия, в които ще ги запознае с живота и творчеството на един признат майстор на портрета в българското изкуство – художничката Елисавета Консулова-Вазова (1881 – 1965).

Елисавета Консулова-Вазова завършва втория випуск на Рисувателното училище през 1902 г. при проф. Ярослав Вешин. През 1919 г. тя организира първата си самостоятелна изложба, която е и първата подобна изява на жена художничка в България. Специализира портретна живопис в Мюнхен и е един от основателите на движението „Родно изкуство“. Смятана е за един от основоположниците на пленарната живопис у нас. Създава цикъл от пленерни портрети, поставяйки моделите си под пряка слънчева светлина, което предава определена цветова динамика на творбата и импресионистично звучене, и се превръща в отличителен белег на нейното творчество. Тя е сред малцината жени художници, които са и теоретици на изкуството – автор е на статии, преводач, просветител за младите момичета и жените.

Като част от образователния модул „Портрет“ учениците ще имат възможност да рисуват по образец на една от известните творби на Елисавета Консулова-Вазова, собственост на Градската художествена галерия – Варна – „Портрет на чехкинче“, 1931 г., маслени бои, платно.

Децата ще рисуват с молив и пастел, като всички материали се осигуряват от Галерията. Водещ на занятията е музейният педагог Дарина Христова.

Следващ училищната програма за 5. клас, образователният модул „Портрет“ е разработен така, че да е подходящ не само за ученици от 5. клас, но и за по-широк възрастов диапазон – от 1. до 6. клас включително.

Занятията са групови и се провеждат от понеделник до петък в работното време на Галерията в периода до 20 април 2024 г. Записването е предварително, на тел.: 052 612 363.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град