покани

Начало | покани | Сноубайк дуели на Витоша зимен фест тази събота

Сноубайк дуели на Витоша зимен фест тази събота

Аз детето | 2024-01-26

Сноубайк дуели на Витоша зимен фест тази събота

Много суператракции край хижа „Алеко“ ще предложи деветото издание на „Витоша зимен фест“ тази събота, обещават организаторите. За първи път на Стената над хижата ще се състоят сноубайк дуели – спускане с колела на сняг с директни елиминации. Специално определеното трасе е под някогашния лифт „Заека“. Наред с това, спортният празник ще определи победителите в 5 спорта, а организаторите са предвидили още много забавни надпревари, състезания и игри с награди.

Фестивалът беше иницииран от „София – европейска столица на спорта“ и се провежда за девета поредна зима, за да отбележи Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за 13-и път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове. Традиционният вече снежен празник край хижа „Алеко“ ще постави начало на богатата годишна програма от активности в календара на София като „Световна столица на спорта“ за 2024 г. с над 120 събития. Фестивалът е новатор в провеждането на спускане за време по сняг с велосипеди, а от 2022 г. то вече е с официалното наименование „Сноубайк“. Миналата зима дебютно надпреварата се състоя с директни елиминации по писта „Витошко лале“, сега това ще стане за първи път по специално оформеното в последните дни трасе на Стената над х. „Алеко“.

Тази събота финалите на колоездачното шоу в планината ще започнат точно в 11.30 ч. Домакините обещават много емоции, екшън и добро настроение по време на състезанието. „По трасето ще бъдат оформени два или три скока и няколко препятствия за повече атракции,“ разкри Ема Паунова, представител на организаторите. Столична община и „София – евростолица на спорта“ организират този спортен празник за девета поредна зима, като целта е да има повече хора в планината, на чист въздух сред природата. Поканени за участие са всички, които обичат Витоша и спорта, много забава ще има и на първата на Витоша „Шейни зона“, която работи на пълни обороти за трета поредна година.

На плаца пред х. „Алеко“ ще бъде нареден 100-метров паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като победителят във всяка двойка ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. За поредна зима в празника активно се включва „Сдружението на Витошките ски и сноуборд училища“. Тази година ски-бягането отново ще бъде по атрактивното трасе около хижа „Алеко“. Така най-добрите с писалките ще могат да бъдат подкрепяни от многобройна публика. Надпреварата е в дисциплината спринт с елиминации. Наред със състезанията, всеки ще може да получи първи уроци и да пробва безплатно „писалките“.

Витоша зимен фест 2024 ще определи и победителите в традиционната надпревара по ски-алпинизъм, която както винаги е в календара на БФКА. Стартът ще бъде в 9.00 ч. от плаца пред х. „Алеко“, ще участват всички най-добри у нас в този спорт. Надпреварата с шейни ще бъде с директни елиминации на семеен принцип – дете с родител или с роднина в района на новата шейни зона над хижа „Алеко“. Записванията са от 11.00 ч. до 11.30 ч. на място, а самото състезание ще започне в 11.30 ч. при условие, че няма силен вятър и метеорологичните условия позволяват изяви в по-високата част на планината. Подробен регламент и начин на записвания можете да намерите в специалната Facebook страница за събитието ВИТОША ЗИМЕН ФЕСТ 2024 и на sofia2018.bg.

За първи път във феста се включи Планинската спасителна служба. Ще се имитира измръзване и под съветите на планинските спасители децата ще изровят и „спасят“ специалната кукла „Живко“, който ще бъде сложен на носилка, в чувал за затопляне и ще бъде теглен с шейна. После ще се търси сандъчето със съкровища и на финала са демонстрациите за персонална работа с лавинната екипировка. Предвидени са множество викторини, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивна визия, теглене на въже, бой със снежни топки и др. За децата ще се грижат професионални аниматори, които ще осигурят много награди и лакомства.

Програмата на Витоша зимен фест 2024:

  • 09.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм национално състезание
  • 11.00 – 12.30 ч. Надпревари, конкурси и забавни игри за децата с аниматори и планински спасители
  • 11.30 – 12.00 ч. Алпийски ски – паралелен слалом
  • 11.30 – 12.00 ч. Състезания с шейни (записване в зоната от 11.00 до 11.30 ч.)
  • 11.30 – 12.45 ч. Winter Bike Duel 2024 – спускане с колела по сняг
  • 12.00 – 13.00 ч. Ски-бягане – спринт
  • 12.30 – 13.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации в Полигона за работа с лавинна екипировка
  • 13.15 – 13.30 ч. Последно награждаване на призьори и закриване

За да може повече хора да се качат в планината се създава организация за пускането на допълнителни рейсове по маршрута на автобусна линия 66 в деня на Витоша зимен фест на 27 януари 2024 г. Желаещите да се качат в планината с лични автомобили следва да знаят, че след 11.00 ч. движението след Драгалевци се ограничава заради засиления трафик и с цел да се избегнат задръствания по планинските пътища.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град