покани

Начало | покани | Химична демонстрация, магнитно 3D ателие и още интересни работилници в Националния политехнически музей

Химична демонстрация, магнитно 3D ателие и още интересни работилници в Националния политехнически музей

Аз детето | 2024-02-06

Химична демонстрация, магнитно 3D ателие и още интересни работилници в Националния политехнически музей

На 10 февруари 2024 г. (събота) Националният политехнически музей ще се включи в 13-ото издание на Седмицата на брака. Инициативата е част от Международната седмица на брака, която се провежда ежегодно в 30 страни по света.

От 11:00 ч. ще стартира цветната WOW химична демонстрация. Тя ще се представи от Наско Стаменов – един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той е преподавател в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) и в Химическия факултет, а в допълнение ръководи и ученически отбори на международни състезания.

През декември миналата година трима възпитаници на НПМГ, под негово ръководство, участваха на 20-ата Международна младежка олимпиада по природни науки (IJSO) в Тайланд. Те премериха знания с над 300 участници от 54 държави и спечелиха бронзов медал. Входът е с билет според тарифата на музея. 

Веднага след демонстрацията на Наско Стаменов ще стартира работилничка за текстилно печатане „Запечатано с любов“. Нейният водещ е Светлана Горанова, главен уредник в НПТМ, която ще покаже как се десенира текстил чрез отпечатване на фигури.

В традиционната българска текстилна практика за тази цел се използват дървени щампи с ръчно изрязани орнаменти. С щампа са се украсявали определени участъци на памучен текстил – полите на престилките и кърпите за глава. Този памучен текстил с печатана украса се нарича „басма“. Освен че ще разберат повече за този изчезнал и позабравен вече занаят, участниците ще могат да си декорират самостоятелно платнена торбичка.

Успоредно с басмаджийската работилница ще действа и „3D АРТ магнитно ателие“, в което ще се оцветяват тематични сувенири магнити. Цената за всеки отделен уъркшоп е 10 лв., а посетителите могат да се включат в тях от 11:30 ч. до 13:00 ч.

Всички гости ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция, временната изложба „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“ и Лего-изложението Bricks Ideas.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град