покани

Начало | покани | За първи път: Ваканция в Ботаническата градина в София

За първи път: Ваканция в Ботаническата градина в София

Аз детето | 2024-03-15

За първи път: Ваканция в Ботаническата градина в София

По време на пролетната ваканция, от 1 до 5 април, в Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН) за първи път се организира детския лагер „Ваканция в Ботаническата градина“, който ще отведе децата в царството на растенията, чрез тематични занимания, игри, творчески ателиета и приключения в оранжериите и двора на градината. Поканени са деца от 8 до 12 години, съобщават от научната институция.

Идеята на лагерите е да събудят любопитството на децата към света на растенията и да ги спечелят за тяхното опазване. Децата учат най-добре, когато са ангажирани всичките им сетива: ще могат да докосват растенията, почвата, ще се накалят, докато засаждат дръвче или цвете. Ще усетят аромата на орхидеите, ще наблюдават насекомоядните растения или срамежливата мимоза, ще чуят звуците на джунглата, ще се научат да разпознават вкуса на зелените билки. Опознаването на света на растенията е също толкова важно в съвременния свят, заедно с всички математически и дигитални концепции, които усвояват в училище, отбелязват от Ботаническата градина.

Всеки един ден от лагера е посветен на една от темите: на 1 април: „Ботаническите градини – що е то и защо са важни!“, на 2 април: „Тропическите гори – белите дробове на планетата и съкровище от растения“, на 3 април: „Пустините и изобретенията на природата за оцеляване и растително многообразие“, на 4 април: „Растения чудаци – водни, насекомоядни, други причудливи и интересни видове“, на 5 април: „Полезните растения – в аптечката и в кухнята. Пролетните цветя“.

Кътчетата съхранена природа и зеленият оазис на тропическата гора в оранжерията имат успокояващ ефект върху градските деца – подложени на ежедневен стрес и пристрастяване към телефоните. Посещението в ботаническа градина също ще помогне на децата да научат и развият връзката си с природата. Губейки връзката си с околната среда, децата не осъзнават и връзката си и зависимостта от растенията – за въздуха, който дишаме, за храна, за озеленяването в града и дома ни, за всички сфери на живота. Заниманията в ботаническата градина ще помогнат на децата да придобият знания за света и да оформят ценностната им система, а ранният контакт с растенията развива емоции – като любов и загриженост за природата.

Лагерите са целодневни, като идеята е с тях да започне целогодишна програма, насочена към децата, техните семейства, училищата и детските градини в София и страната.

Ботаническата градина на БАН се намира в подножието на Витоша, над Околовръстния път, между бул. „България“ и бул. „Черни връх“ („Драгалевско шосе“).

В Ботаническата градина на БАН се намира най-богатата на Балканите обществена сбирка растения. Колекционният фонд наброява над 4500 вида и форми растения. Над 1 процент от разнообразието на висшите растения в света е включено в колекциите. Над 3300 вида растения от всички континенти се отглеждат в Ботаническата градина. От тази пролет в градината се откри и специализирана зала за ботанически занимания и събития.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град