малък готвач
Сладки с моркови! Защо пък не?
Можете ли да си представите, че използваме морковите само за салати, супи и туршии? Разбира се, че да, защото правим точно това. А тези оранжеви зеленчуци са толкова вкусни и полезни и могат да придадат нов и интересен вкус дори и на сладкишите и даже да ги направят по-полезни. Без съмнение знаете, че морковите ви помагат да станете по-високи, по-умни и да виждате по-добре – направо като орел. И щом са толкова супер защо да не ги добавим към сладки. И да, повярвайте, сладките си остават все така... сладички и вкусни, дори и с моркови вътре. Но освен това ще са и много по-полезни. Ако не вярвате, то опитайте нашата лесна рецепта!
За нея ще ви трябват:
- 1 чаена чаша овесени ядки
- ¾ чаша брашно
- 1 и ½ чаени лъжици сода
- 1-2 чаени лъжици канела
- ¼ чаена лъжица сол
- около 100 г масло
- 1 пакетче ванилия
- 1 яйце
- ½ чаена чаша мед
- ¾ чаена чаша настъргани моркови (или около два малки моркова)
Ето и как да станете истински майстор-готвачи:
Първо разбира се добре измийте морковите и ги настържете, а най-добре помолете това да го направи някой възрастен, защото понякога работата с рендето е доста опасна. Сигурни сме, че няма да ви откаже, особено ако му обещаете да опита от сладките. След това вече е ваш ред!
В дълбока купа смесете овесените ядки, брашното, содата, канелата и солта. В друга дълбока купа смесете маслото, яйцето и ванилията. Съветваме ви ако маслото е било в хладилника да го оставите за около 20 минути извън него. Така то ще омекне и ще бъде по-лесно за смесване с другите съставки. Когато сте разбъркали хубаво последните добавете към тях и меда и отново смесете добре. Накрая добавете и брашното и овесените ядки към тази смес и разбъркайте всичко отново. Знаете при тестата и сладките има доста бъркане. Смесете всичко добре докато не получите лепкаво и гъсто тесто. След това към него добавете и морковите и... познахте – разбъркайте отново.
Така направеното тесто оставете за около 30 минути – да почине, а също и вие, защото от толкова бъркане със сигурност се изморява човек. След това в тава постелете хартия за печене и с помощта на ръцете си или пък на лъжица оформете малки топчици – с големината на орех, които да поставите в тавата. Но на разстояние поне два пръста една от друга, защото при печенето ще се надуят. Печете на 200 градуса за около 10 минути.
Важно е обаче да оставите сладките да изстинат напълно преди да ги хапвате, защото така ще бъдат по-вкусни. Можете да ги полеете с малко течен шоколад за повече вкус. Ако пък си падате по глазурите – можете да им направите и глазура отгоре. Идеални са и са наистина вкусни!
Снимка: Az-deteto.bg
С моркови можете да си направите още:
Божествените моркови с грах на Джуди Хопс
Медените моркови на Мечо Пух
Смути-боул с моркови и банан: вкусна и нестандартна закуска за всеки ден
Интересна морковена супа за студени дни