малък готвач

Начало | малък готвач | Без пържене и без картофи... Чипсът може да е много вкусен и полезен и с други храни – просто опитайте!

Без пържене и без картофи... Чипсът може да е много вкусен и полезен и с други храни – просто опитайте!

Аз детето | 2018-09-19

Без пържене и без картофи... Чипсът може да е много вкусен и полезен и с други храни – просто опитайте!

Каквото и да си говорим, всеки обича чипс. Никой не може да откаже тънко нарязаното хрупкащо солено картофче. И дори и да си мислим, че от едно нищо няма да ни стане, неусетно изяждаме целия пакет. Тогава вече родителите и всички останали възрастни започват да ни напомнят колко вреден е чипсът. Знаете ли обаче, че той може да бъде и доста полезен. Особено ако си го приготвите у дома без пържене и с някои различни съставки от картофи. Какъв чипс ще е това се питате вие, а ние ще ви отговорим просто – много вкусен и интересен. Само трябва да опитате. При това ще ви предложим цели четири варианта! Да запретваме ръкави!

Първо запомнете, че за всички тези четири рецепти ще ви трябва тава и хартия за печене. Също така ще се наложи да белите или пък да режете на доста тънко. Затова ако още нямате подходящите „нинджа“ умения с ножа – помолете за малко помощ. Нашият съвет е за рязането да използвате и картофобелачка. С нея тънките парчета за чипс стават много по-лесно!

Първата ни идея за вкусен и полезен чипс е за такъв от тиквички и колкото и да не ви се вярва, той много прилича на картофения. За него ще ви трябва една тиквичка, която да измиете много добре. След това да нарежете на тънки кръгчета или пък да помолите някого да го направи вместо вас. После постилате в тава хартия за печене, отгоре редите кръгчетата тиквичка, едно до друго, но не и едно върху друго. Поръсвате с малко сол и съвсем малко олио или зехтин. Печете на 200 градуса за около 30 минути. И знайте, че външният вид лъже – тиквичката става много вкусна!

Знаете ли, не ви казахме всичко – номер две е от картофи, макар и сладки. Разбира се можете да използвате и обикновени по същия начин, но според нас сладките са много по-подходящи за чипс, а са и по-полезни. За целта просто ще ви трябва един сладък картоф. Измийте го много хубаво и го нарежете на тънки резени. Няма нужда да го белите, от коричката става чудесен вкус и загар. След това повторете познатата процедура: наредете го в тавичка с хартия за печене, посолете, поръсете с малко зехтин или олио и печете на 200 градуса за 35 минути. Мммм, става така вкусно!

Къдравото зеле може и да не звучи като добър вариант за чипс, но всъщност е идеално. Продават такъв дори и в магазините, но разбира се да си направиш сам е по-добре. Ще ви трябва една връзка къдраво зеле. Измивате го добре и накъсвате листата на парчета, като не забравяйте да махнете жилката по средата. Тя също е вкусна, но не е подходяща за чипс. И отново поставяте в тава и овкусявате със сол и олио, тук можете да добавите и щипка червен пипер – върви си идеално. След това печете на 180 градуса за 10-15 минути. Отново не изглежда много „гурме“, но пък е ужасно вкусно.

Искате нещо сладко и различно – тогава опитайте чипс от ябълки. О, да, страхотен е! За него измийте една ябълка и я нарежете както намерите за добре, само да са тънки парчетата. Ние предпочитаме на кръгчета, но вие можете и в някоя по-лесна форма. След това овкусете, но този път с малко олио и много канела. Нека всяко парче е покрито с нея – така става много вкусно. Накрая печете на 180 градуса за 30 минути. Знаете ли – този чипс е по-вкусен дори и от шоколад.

Това е от нас! Изберете, сгответе и се насладете. Нашият последен съвет е да опитате всички, защото са наистина вкусни!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град