малък готвач

Начало | малък готвач | Дори обикновен плод става истинско сладко изкушение с карамел, но знаете ли как се приготвя той?

Дори обикновен плод става истинско сладко изкушение с карамел, но знаете ли как се приготвя той?

Аз детето | 2018-10-19

Дори обикновен плод става истинско сладко изкушение с карамел, но знаете ли как се приготвя той?

Всички обичаме сладко и понякога имаме нужда от него! Кой е вашият любим сладкиш? За някои деца няма нищо по-прекрасно от няколко топки сладолед, други пък предпочитат бонбони или шоколад. Останалите не биха отказали пухкаво кексче или пък по-здравословната алтернатива на всички тези храни – вкусен плод! Едно нещо е сигурно: няма недостиг на сладки храни, от които да избирате. Днес обаче ние ще ви обърнем внимание на една сладка и доста лепкава субстанция, която много харесваме – карамелът. Много хора твърдят, че не обичат карамел, но не осъзнават, че той е част от много десерти, които с удоволствие похапват. Феновете на това сладко нещо ще ви кажат, че има хиляди начини по които той да бъде използван.

Сам по себе си той е дъвчащо се сладко удоволствие, което може да се хапва през цялата година. Той може да бъде направен и на сос. Прави от сладоледа истинска наслада. Ако сте фен на бонбони, вече знаете, че карамелът е ключова съставка в много различни популярни бонбони. Карамелът може също така да превърне обикновените плодове и зеленчуци в невероятни десерти. Не ни вярвате? Опитвали ли сте някога карамелизирана ябълка или резени ябълка потопени в карамел? Що се отнася до зеленчуците, феновете на пуканките ще свидетелстват, че карамелените такива са вкусни и знаете ли, дори целината с карамел всъщност е доста харесвано леко похапване.

Така че кой е изобретил тази вкусна субстанция? Като се има предвид колко лесно е да се направи само с няколко прости съставки, е невъзможно да се определи кой пръв е приготвил карамел. Ясно е едно: рецептата е известна на хората от векове. Карамелът се създава чрез загряване на захар и вода, а след това – с добавяне на мляко и мазнина, докато се загрява сместа до около 118 градуса и се разбърква непрекъснато, за да не загори. Различните видове карамел се правят като се използват различни видове захар, млека и мазнини. Характерният вид, вкус и мирис на карамела се появяват, когато сместа започне да гори, създавайки златисто-кафява субстанция, която остава гъвкава. Това се случва като резултат от взаимодействието между основните съставки. Всъщност приготвянето на карамел си е една проста химична реакция.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град