малък готвач
Най-добрата рецепта за най-вкусната класическа пица „Неаполитана“
Богата, апетитна, ароматна... Колкото и примамливо да ни гледа някоя пица от кафенета и ресторанти, а ако готвите това ястие у дома, върхът на италианската кухня ще бъде два пъти по-апетитен. Подредете си истински празник в чиния – пригответе пица и изненадайте себе си и семейството си с разнообразни цветове и комбинация от любими вкусове. Не се съмняваме, че всеки от вас обича сирене, шунка и домати, затова ви предлагаме класическа рецепта за пица „Неаполитана“. Тя е идеална за детско парти или за приятелско събиране у дома. Хайде да готвим!
Ще ви трябват:
- готово тесто за пица около 450 г
- 80 г шунка
- 60 г домати
- 140 г сирене
- 140 г моцарела
- лютеница, доматен сос или кетчуп
- риган
- босилек
- малко чесън на прах
Ако пък искате можете да опитате и сами да си направите тесто, не е толкова трудно. Ако решите да опитате ще ви трябват и:
- около 300 г брашно
- 220 мл топла вода
- 1 чаена лъжица сол
- 6 г суха мая
- 2 супени лъжици олио или зехтин
Ето и как да приготвите вкусната пица!
Първо ще започнем с тестото, така че ако имате готово – просто пропуснете тази част. Сипете топлата вода в чаша или купичка и вътре сложете сухата мая и солта. След това разбъркайте и оставете за няколко минути. През това време в голяма тава сипете брашното и зехтина. Добавете и сместа с вода и мая и започнете да бъркате. Отначало с лъжица, а след това и с ръце. Така мачкайте тестото, докато спре да лепне. Ако случайно това не се случва можете да добавите малко брашно. След като приключите с месенето, тоест когато тестото не лепне го покрийте с кърпа и го оставете на по-топло място за около половин час.
Вие с готовото тесто, тук сте, нали? Сега да продължаваме! Това се отнася и за вас!
1. Посипете кухненската маса с малко брашно и извадете тестото. Леко замесете върху самата маса. Сега идва и най-забавната част – разточването. За него можете да използвате точилка, която да минава през тестото и да го обръщате от време на време, за да се получи кръгла и тънка форма. А можете да го сложите в тава покрита с хартия за печене или леко намазнена и просто да го натискате с ръка, докато стане по-тънко. Тогава няма да е пица каквато правят в ресторантите, защото на места ще е по-дебела, но пак си става идеално. Това е! Сега е време и за пицата!
2. Намажете цялото тесто с доматен сос, кетчуп или лютеница. Най-лесно това ще стане с лъжица. Изсипвате върху тестото по средата и след това размазвате с изпъкналата част на лъжицата.
3. После сложете моцарела и сирене нарязани или начупени на парченца. Разпределете равномерно по цялото тесто.
4. Нарежете шунката на тънки парченца и също разпределете по цялото тесто.
5. Между шунката наредете и предварително нарязани и измити домати. Можете да използвате и чери доматчета. Тогава просто ще ви се наложи да ги нарежете на половинки, защото те са достатъчно малки.
6. Сега вече пицата е готова за фурната. 30-35 минути на 200 градуса е идеално.
7. След като извадите поръсете с щипка сух риган, босилек и чесън на прах.
Това е всичко! Невероятно популярната пица „Неаполитана“ е готова да предложи уникалния си вкус на всички!
Опитайте още няколко наши интересни рецепти:
Пица+спагети= перфектното италианско ястие на което никой не може да устои