малък готвач

Начало | малък готвач | Най-добрата рецепта за най-вкусната класическа пица „Неаполитана“

Най-добрата рецепта за най-вкусната класическа пица „Неаполитана“

Аз детето | 2018-09-27

Най-добрата рецепта за най-вкусната класическа пица „Неаполитана“

Богата, апетитна, ароматна... Колкото и примамливо да ни гледа някоя пица от кафенета и ресторанти, а ако готвите това ястие у дома, върхът на италианската кухня ще бъде два пъти по-апетитен. Подредете си истински празник в чиния – пригответе пица и изненадайте себе си и семейството си с разнообразни цветове и комбинация от любими вкусове. Не се съмняваме, че всеки от вас обича сирене, шунка и домати, затова ви предлагаме класическа рецепта за пица „Неаполитана“. Тя е идеална за детско парти или за приятелско събиране у дома. Хайде да готвим!

Ще ви трябват:

  • готово тесто за пица около 450 г
  • 80 г шунка
  • 60 г домати
  • 140 г сирене
  • 140 г моцарела
  • лютеница, доматен сос или кетчуп
  • риган
  • босилек
  • малко чесън на прах

Ако пък искате можете да опитате и сами да си направите тесто, не е толкова трудно. Ако решите да опитате ще ви трябват и:

  • около 300 г брашно
  • 220 мл топла вода
  • 1 чаена лъжица сол
  • 6 г суха мая
  • 2 супени лъжици олио или зехтин

Ето и как да приготвите вкусната пица!

Първо ще започнем с тестото, така че ако имате готово – просто пропуснете тази част. Сипете топлата вода в чаша или купичка и вътре сложете сухата мая и солта. След това разбъркайте и оставете за няколко минути. През това време в голяма тава сипете брашното и зехтина. Добавете и сместа с вода и мая и започнете да бъркате. Отначало с лъжица, а след това и с ръце. Така мачкайте тестото, докато спре да лепне. Ако случайно това не се случва можете да добавите малко брашно. След като приключите с месенето, тоест когато тестото не лепне го покрийте с кърпа и го оставете на по-топло място за около половин час.

Вие с готовото тесто, тук сте, нали? Сега да продължаваме! Това се отнася и за вас!

1. Посипете кухненската маса с малко брашно и извадете тестото. Леко замесете върху самата маса. Сега идва и най-забавната част – разточването. За него можете да използвате точилка, която да минава през тестото и да го обръщате от време на време, за да се получи кръгла и тънка форма. А можете да го сложите в тава покрита с хартия за печене или леко намазнена и просто да го натискате с ръка, докато стане по-тънко. Тогава няма да е пица каквато правят в ресторантите, защото на места ще е по-дебела, но пак си става идеално. Това е! Сега е време и за пицата!

2. Намажете цялото тесто с доматен сос, кетчуп или лютеница. Най-лесно това ще стане с лъжица. Изсипвате върху тестото по средата и след това размазвате с изпъкналата част на лъжицата.

3. После сложете моцарела и сирене нарязани или начупени на парченца. Разпределете равномерно по цялото тесто.

4. Нарежете шунката на тънки парченца и също разпределете по цялото тесто.

5. Между шунката наредете и предварително нарязани и измити домати. Можете да използвате и чери доматчета. Тогава просто ще ви се наложи да ги нарежете на половинки, защото те са достатъчно малки.

6. Сега вече пицата е готова за фурната. 30-35 минути на 200 градуса е идеално.

7. След като извадите поръсете с щипка сух риган, босилек и чесън на прах.

Това е всичко! Невероятно популярната пица „Неаполитана“ е готова да предложи уникалния си вкус на всички!

Опитайте още няколко наши интересни рецепти:
Пица+спагети= перфектното италианско ястие на което никой не може да устои



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град