За родители

Начало | За родители | Правила за безопасност, които децата трябва да знаят, преди да отидат на детска градина

Правила за безопасност, които децата трябва да знаят, преди да отидат на детска градина

Аз детето | 2023-09-20

Правила за безопасност, които децата трябва да знаят, преди да отидат на детска градина

Днес искаме да поговорим за няколко правила за безопасност, които децата трябва да знаят, преди да тръгнат на детска градина. Като цяло избягваме всяко правило или родителски метод, за който се предполага, че е приложим за „всички деца“. Вярваме, че всяко дете и всяко семейство е различно и е важно всеки от нас да прави най-доброто за собствените си семейства, дори и да изглежда различно от родителските решения, които другите хора взимат. Що се отнася до безопасността на детето, често има наистина важни неща, дори най-добрите родители понякога забравят да научат децата си за тяхната собствена безопасност. Не обичаме да мислим за най-лошите сценарии, когато става въпрос за безопасността на нашите деца, Но ако отделим време да обмислим различни неща и да подготвим децата си, това може да ни помогне да ги предпазим и да ни даде малко спокойствие.

И докато при първото посещение на детската градина се интересуваме какви са учителите, къде децата ще спят, къде ще играят, с какво ще ги хранят е важно да научим и самите деца на няколко неща! Ето и кои са те!

За телата им – Децата трябва да знаят, че притежават собствените си тела. Те трябва да знаят, че прегръдките, целувките и докосването винаги са техен избор. Те имат силата да кажат „не“ и винаги могат да говорят, ако някой прави нещо с тялото им, което не им харесва или ги кара да се чувстват недобре. Те трябва да знаят, че има някои части от тялото им, които никога не трябва да се докосват от друг човек и че те също не трябва да докосват другите в тези области. Това не трябва да е страшен разговор. Можете да използвате детски книги, за да започнете разговора и да го оставите така, докато техните въпроси и ниво на зрялост предизвикат по-задълбочен разговор, който да е по-подходящ. Въпреки че целта е предотвратяване на насилието, такива книги помагат на по-малките деца да разберат защо не могат да удрят/ритат/щипят и други деца, което е от съществено значение за детската градина. „Техните тела принадлежат на тях, моето тяло принадлежи на мен“. Лесен начин да покажем, че всеки контролира собственото си тяло и никога не трябва да нараняваме тялото на друг човек или да го докосваме по начин, който той не желае.

Кодова дума – С началото на детската градина навлизате в изцяло нов свят на връщане и вземане. Вероятно ще имате специфична, непоколебима рутина за отвеждането и прибирането до и от детската градина и детето ви ще научи кой го взема и кой го оставя. Но все пак е важно да имате готов план, в случай че се случи нещо необичайно. Създайте кодова дума с детето си (може да е нещо лесно за запомняне като „ананас“) и му кажете, че не бива да се качва в кола с някого или някой да го взима и води някъде, НЕЗАВИСИМО КОЛКО Е „СПЕШНО“, освен ако човекът първо не каже кодовата дума.

Това може да изглежда като невъзможна да се случи ситуация, особено когато единствените други хора, които биха взели детето ви, биха били близки приятели или членове на семейството. Въпреки това, много похитители прекарват времето си първо в небрежно общуване на детската площадка и т. н. по такъв начин, че децата започват да се чувстват сякаш се познават. Ако човек, когото познават от парка отиде до детската градина и им каже, че е станал инцидент и ще заведат детето да види мама/татко някъде, детето може да е готово да отиде с тях, тъй като чувства, че вече познава човека. Естествено, не е нужно да навлизате в толкова много подробности с малко дете. Просто им кажете, че ако някой друг ги вземе, първо да проверят кодовата дума с тях, преди да тръгнат с него.

Телефонен номер – Телефонните номера могат да бъдат трудни за научаване, но може да бъде наистина полезно за всяко дете да знае телефонния ви номер (и пълното ви име) в случай на спешност.

Допълнителен съвет – Въпреки че това не е правило за безопасност, друго нещо, за което трябва да помислите преди първия ден в градина на вашето дете, е какви снимки публикувате в социалните медии. Внимавайте да не споделяте публично снимки с името или адреса на детската градина на вашето дете. Това включва всички видове сладки снимки от „първия ден“, като такава направена пред знака, сградата в пълен размер, качване в автобуса, пред оградата. Всичко от което може да се разбере къде ще е детето нека остане за вас и най-близките ви хора.

Имате ли още правила за безопасност за децата, за които сте опитали да се уверите, че те знаят преди детската градина? Споделете с нас в коментарите!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град