За родители

Начало | За родители | Как да говорим с децата за страшни новини

Как да говорим с децата за страшни новини

Аз детето | 2023-10-12

Как да говорим с децата за страшни новини

От масови стрелби през природни бедствия до насилствени бунтове, изглежда винаги има поне една ужасяваща новина, която залива интернет и телевизионния ефир. Атаките между Хамас и Израел и нарастващият брой на жертвите в региона е трудна реалност за повечето възрастни, така че идеята за споделяне на тази информация с дете може да изглежда неразбираема и невъзможна. Но когато в света се случват големи събития, децата разбират по някакъв начин или поне могат да усетят, че нещо се случва. Родителите, учителите и другите хора, които се грижат за тях, имат силата да потушат притесненията на децата и да им помогнат да се почувстват сигурни и информирани в тези страшни новини.

Родителите и други ролеви модели като учители, членове на семейството играят решаваща роля в обучението на децата как да обработват трудна или травматична информация. Независимо дали става въпрос за събитие, което пряко засяга тях или тяхната общност, или нещо далечно, родителите могат да помогнат на децата да се справят с тези ситуации, които за съжаление ще се появяват периодично през целия им живот. По-долу експерти споделят своите съвети за подпомагане на децата да обработват новини, които звучат много страшно.

Внимавайте с излагането на новини

„В усилията си да разберем какво се случва в света може да не осъзнаваме колко натоварващи за децата са телевизията или други новинарски издания“, отбелязва Рейчъл Бъсман, старши директор на Центъра за тревожни разстройства на Института за детското съзнание в САЩ. „Когато децата са вкъщи, важно е да се ограничи постоянното медийно излагане.“ Видеозаписи от големи новинарски събития често показват жестоки сблъсъци, насочени оръжия, тела върху носилки и унищожаване на имущество. Тези изображения са разстройващи и безполезни за малки деца, които нямат емоционалната зрялост, за да разберат какво виждат. Опитайте се да изключите телевизора, когато децата ви са наоколо в тези моменти и обърнете внимание на това, което може да виждат на своите устройства. За по-големи деца и тийнейджъри ги насърчете да ограничат времето си, прекарано в социалните медии.

Говорете за това, което се случва

Важно е да отделите време за разговори и да бъдете проактивни. С всичко, което се случи в света напоследък и популярността на социалните медии, по-младите поколения са изложени на постоянен натиск от негативни новини, които могат да имат много травматизиращ ефект, ако не се обработват внимателно. Децата чуват и виждат нещата, дори ако се опитваме да ги предпазим от това, особено когато пораснат. Ако не го обсъдите с тях, те ще получат информацията си отнякъде другаде. Всъщност няма възраст, която да е твърде ранна, за да говорите с децата за излагане на насилие или травматични събития. Може да не разбират какво се случва през първите няколко години от живота, но може да ви изненадат, ако ги попитате!

Задавайте отворени въпроси

Използвайте отворени въпроси, за да позволите на детето си да води разговора. Попитайте: „Какво знаете за случващото се? Да сте виждали или чували нещо? Как се чувстваш за това? За какво те кара да мислиш?“ Бъдете готови да слушате какво имат да кажат, вместо да отхвърляте това, което мислят и чувстват. След като ги изслушате, отговорете с честност и подкрепа. Децата попълват сами празнините, когато не разполагат с цялата информация. Ако не разбират напълно какво се случва, внимателно коригирайте тази информация, така че да е ясна. Ако знаете, че детето ви е видяло някои разстройващи изображения, попитайте го какво мисли и какви въпроси има. Можете да потърсите информация заедно, ако детето ви е достатъчно голямо или обещаете да направите всичко възможно, за да я разберете.

Поддържайте информацията подходяща за възрастта

Като родители ние сме първите учители на нашите деца. Имаме роля в обсъждането на проблеми в контекст, който децата могат да разберат. Така че използването на подходящ за възрастта и развитието език е от решаващо значение. Бъдете внимателни към вашите формулировки и това, което детето ви е способно да обработи, когато говорите за сериозни проблеми, свързани с политиката, насилието. Вместо да казвате на малко дете, че някой е бил „застрелян“ или „убит“, можете просто да кажете, че някои хора са били „ранени“ например. Помислете дали да попитате учителя на детето си какъв език използва училището за обсъждане на тези теми или за каквито и да е ресурси, които може да препоръча. Основното нещо е да говорите честно, но филтрирайте количеството информация, която споделяте, въз основа на възрастта на вашето дете и това, което то знае или може да разбере. Някои родители използват анимационни или филмови герои, други използват социални истории или книги.

Потвърдете чувствата им

Изключително важно е родителите да изследват и нормализират чувствата на децата си относно страшните неща, които са видели или чули. Насърчавайте децата си да говорят за емоциите си.

Уверете се, че са в безопасност

След като проявите съпричастност към техните притеснения, можете да коригирате всички погрешни възприятия или неоправдани страхове относно безопасността. Кажете им, че въпреки страшните неща, които се случват, те са в безопасност и са защитени. Децата се чувстват по-добре, когато знаят как се справя човек в дадена ситуация, така че им обяснете какво правят възрастните, за да запазят нещата в безопасност. Може също да е полезно да се отбележи, че тези събития се извършват от много малка група хора спрямо населението на света и че повечето хора ценят мира и безопасността.

Направете го момент за обучение

Родителите могат да създадат обучителни моменти, за да обяснят вярванията на семейството относно проблема и просоциалните начини за справяне с проблема. Например в случаи на насилие и агресия, родителите биха могли да обяснят на детето (децата си), че има по-подходящи начини за изразяване на гняв, които не включват нараняване на себе си, на другите или унищожаване на имущество. В допълнение към чуването, че насилието не е решението, децата могат да научат за мирни протести и политически действия. За по-големите деца това също е възможност да научат моменти от историята и да разберат събитията и конфликтите, довели до този момент. Споделянето на контекста може да бъде много полезно и да направи новините по-малко завладяващи.

Съсредоточете се върху положителното

Фокусирайте се върху доброто – кой помага? Посочете такива хора. Говорете за хора в общността, които познавате, които са помощници. Четете книги за хора, които са преодолели трудностите, за да успеят. Времената на размирици предлагат шанса да насърчите децата в ежедневието си да действат като сила за добро насред негативността или грешните действия. Гледайте на негативните или страшни новини като на трамплин за вашето семейство да се включи във важни за вас каузи за насърчаване на безопасността и разрешаването на проблеми.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град